„Ambasadorul a fost convocat în legătură cu informaţiile apărute în presa germană. Vom transmite preocuparea şi nemulţumirea noastră”, a declarat diplomatul turc, preferând să păstreze anonimatul.
„Dacă există o urmă de adevăr în aceste acuzaţii, Germania trebuie să explice această situaţie gravă”, a reacţionat Ministerul turc de Externe, catalogând „inacceptabile” acţiunile de spionaj între state aliate.
La rândul său, ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a afirmat că, dacă dezvăluirile se vor dovedi reale, ar fi „inacceptabile, impardonabile” şi „ar necesita explicaţii”.
„Este vorba de o responsabilitate morală impusă de relaţia pe care o avem ca aliaţi”, a precizat Davutoglu, anunţând că va discuta luni seară cu şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter-Steinmeier.
„Nu este în niciun caz vorba de o convocare, ci de invitarea ambasadorului pentru o discuţie. Această discuţie s-a derulat într-o atmosferă amicală, au fost oferite explicaţii în legătură cu dezvăluirile din presa germană”, a explicat Martin Schäfer, purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe.
Revista germană Der Spiegel a relatat că serviciile secrete germane au interceptat cel puţin o conversaţie a secretarului de Stat american, John Kerry, şi ar monitoriza de câţiva ani Turcia. Potrivit publicaţiei, Guvernul german a aprobat din 2009 operaţiuni de spionare a Turciei, partener în cadrul NATO.
Obiectivele de spionat sunt actualizate la fiecare patru ani de către Guvernul german, dar Turcia ar fi monitorizată şi în prezent, precizează Der Spiegel.