Americanii eliberaţi din închisorile ruseşti în cadrul unui schimb istoric au ajuns în SUA

Trei americani eliberaţi din închisorile ruseşti în cadrul unui acord de schimb istoric au aterizat în SUA, scrie Sky News.

Urmărește
912 afișări
Imaginea articolului Americanii eliberaţi din închisorile ruseşti în cadrul unui schimb istoric au ajuns în SUA

Sursa foto: Facebook, President Joe Biden

Evan Gershkovich, Alsu Kurmasheva şi Paul Whelan au făcut parte dintr-un acord prin care 24 de persoane au fost eliberate în cadrul celui mai mare schimb de prizonieri dintre Rusia şi Occident de după Războiul Rece.

Aceştia au fost întâmpinaţi în Maryland de preşedintele american Joe Biden şi de vicepreşedintele Kamala Harris.

Întrebat cu privire la îngrijorarea că acordul ar putea stimula detenţia americanilor în Rusia, Biden a declarat: „Nu cred în această idee că îi laşi pe aceşti oameni să putrezească în închisoare pentru că alţi oameni ar putea fi capturaţi.”

Schimbul complex a fost negociat cu Rusia şi alte câteva ţări în secret timp de mai bine de un an.

Întoarcerea celor trei americani are loc după ce alţi 13 deţinuţi occidentali au fost transportaţi cu avionul în Germania.

Opt prizonieri ruşi au fost eliberaţi din închisori din SUA, Germania, Norvegia, Slovenia şi Polonia în cadrul acordului.

Gershkovich, jurnalist la Wall Street Journal, a fost încarcerat pentru 16 ani la începutul acestei luni, după ce a fost condamnat pentru spionaj într-un proces considerat în general ca fiind motivat politic.

Alsu Kurmasheva are cetăţenie rusă şi americană şi este jurnalistă la Radio Europa Liberă-Radio Liberty. Ea a fost reţinută în iunie 2023 şi ulterior acuzată de răspândirea de informaţii false despre armata rusă.

Fost puşcaş marin american, Paul Whelan se afla în arest în Rusia din decembrie 2018. Acesta a fost găsit vinovat de spionaj şi condamnat la 16 ani într-o închisoare de maximă securitate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici