Într-un raport al organizaţiei se arată că refugiaţii aflaţi în Libia, inclusiv cei trimişi înapoi în această ţară, sunt plasaţi în tabere unde mulţi sunt supuşi abuzurilor, inclusiv tortură, detenţie arbitrară, muncă forţată şi execuţii extrajudiciare. De aceste abuzuri se fac vinovate autorităţile statului libian, diversele grupări armate active în această ţară şi traficanţii de persoane.
„Guvernele europene nu doar că erau la curent cu aceste abuzuri, dar prin susţinerea în mod activ a autorităţilor libiene în acţiunile lor de stopare a traversărilor pe mare şi reţinere a oamenilor în Libia, acestea sunt chiar complice la aceste infracţiuni”, a completat declarat John Dalhuisen, directorul pentru UE al Amnesty.
Organizaţia pentru drepturile omului a indicat Italia ca prim exemplu în acest sens, prin faptul că Roma se află în fruntea eforturilor UE de finanţare a taberelor de detenţie din Libia, de pregătire a pazei de coastă libiene pentru interceptarea ambarcaţiunilor cu refugiaţi etc.
Dalhuisen cere guvernelor UE să „permită oamenilor să ajungă în Europa pe căi legale” şi să pună presiune asupra Libiei pentru oprirea detenţiilor arbitrare şi garantarea accesului „nestânjenit” la Agenţia ONU pentru Refugiaţi.