„În locul măsurilor împotriva corupţiei promise de către preşedintele Xi Jinping asistăm la o reprimare a celor care luptă împotriva ei”, afirmă organizaţia în domeniul drepturilor omului într-un comunicat.
„Persecutarea activiştilor (din cadrul) Mişcării Noilor Cetăţeni este necesar să înceteze”, îndeamnă Amnesty, referindu-se la această reţea informală şi non-violentă care le cere cetăţenilor chinezi să participe la viaţa politică şi să îşi folosească libertăţile de exprimare, de asociere şi de a manifesta, garantate teoretic de către Constituţie.
Opt activişti urmează să compară în justiţie în zilele următoare, inclusiv avocatul Xu Zhiyong, un universitar care promovează o mobilizare a cetăţenilor împotriva corupţiei şi cere transparenţă asupra averilor funcţionarilor de rang înalt.
„Noi considerăm că Xu Zhiyong este un prozonier de conştiinţă care este necesar să fie eliberat imediat, necondiţionat. Orice altă atitudine înseamnă o luare în derâdere a eforturilor actuate ale Guvernului în lupta împotriva corupţiei”, a subliniat Amnesty International.
Un promotor al reformei sistenului juridic, Xu Zhiyong a fost arestat pentru „organizarea unei adunări ilegale vizând subminarea puterii politice”.
El a scris în mai 2012 un articol intitulat „China are nevoie de o Mişcare a Noilor Cetăţeni”. De atunci, zeci de persoane care au legătură cu această reţea au fost ţinta unor anchete extrajudiciare, plasate în detenţie sau arestate.
Ambasadorul Uniunii Europene (UE) în China s-a declarat vineri, la încheierea mandatului, îngrijorat de „înăsprirea” tratamentului aplicat de către autorităţile chineze activiştilor în domeniul libertăţilor, citând Mişcarea Noilor Cetăţeni.
Autorităţile chineze, sub egida lui Xi Jinping, au transformat lupta împotriva corupţiei într-una dintre principalele lor obiective, însă fenomenul este considerat ‘endemic” în China, iar unii experţi şi-au exprimat îndoiala cu privire la o asanare, în lipsa unor reforme structurale profunde.