ANALIZĂ AFP: Liderii occidentali îndeamnă Kievul şi Moscova să salveze armistiţiul în estul Ucrainei

Liderii europeni şi cei din Statele Unite exercită presiuni asupra lui Vladimir Putin, pentru a-l ajuta pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko să salveze armistiţiul privind încetarea focului şi să implementeze un plan de pace în estul Ucrainei.

Urmărește
157 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ AFP: Liderii occidentali îndeamnă Kievul şi Moscova să salveze armistiţiul în estul Ucrainei

Liderii occidentali îndeamnă Kievul şi Moscova să salveze armistiţiul în estul Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Miercuri seara, preşedintele american, Barack Obama, a ameninţat Rusia cu noi sancţiuni, dacă aceasta refuză să ia "măsuri rapide" pentru detensionarea situaţiei în Ucraina, potrivit Casei Albe.

Preşedintele a repetat unele afirmaţii ale secretarului de Stat american, John Kerry, care a îndemnat anterior Moscova la "acţiuni concrete" pentru încetarea crizei, în contextul în care confruntările între insurgenţi separatişti şi armata ucraineană s-au soldat cu peste 400 de morţi, începând din aprilie.

La rândul lor, liderii francez şi german, François Hollande şi Angela Merkel, i-au îndemnat pe Putin şi Poroşenko să colaboreze pentru respectarea acordului de încetare a focului.

Potrivit Parisului, "François Hollande şi Angela Merkel i-au încurajat pe preşedinţii Vladimir Putin şi Petro Poroşenko să colaboreze pentru aplicarea armistiţiului în estul Ucrainei".

"De asemenea, au cerut ajungerea la un control efectiv asupra frontierei ruso-ucrainene, solicitând eliberarea rapidă a persoanelor reţinute de către ambele părţi", a precizat Preşedinţia Franţei.

Kievul şi Occidentalii acuză Rusia să furnizează armament insurgenţilor separatişti din apropierea frontierei, însă Moscova respinge acesre acuzaţii şi cere prelungirea armistiţiului în estul Ucrainei.

În acest context, Porochenko a decis menţinerea acestui armistiţiu, în pofida atacului asupra unui elicopter ucrainean, care s-a soldat cu nouă morţi, în estul ţării, a anunţat, miercuri, la Bruxelles, ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin.

"Ne menţinem angajamentul, menţinem armistiţiul unilateral", a declarat ministrul Klimkin, la finalul reuniunii cu şefii diplomaţiilor din statele membre NATO.

Pe de altă parte, armata ucraineană a denunţat miercuri încălcări "masive" ale armistiţiului provizoriu şi a anunţat că peste 40 de atacuri ale separatiştilor au avut loc începând de luni în estul ţării.

"Angajaţi pe deplin" pentru pace

Klimkin a afirmat că partea ucraineană este angajată "pe deplin în favoarea planului de pace (...) dar totul va depinde de evoluţia situaţiei".

Moscova, într-un gest de susţinere a procesului de pace în statul vecin, a anulat autorizaţia acordată la 1 martie de Consiliul Federaţiei ruse (Camera superioară a Parlamentului rus) privind realizarea unei intervenţii militare în Ucraina.

Poroşenko a salutat imediat acest anunţ, subliniind că este "un prim pas concret" către o soluţionare a crizei din estul ţării.

Totuşi, liderii occidentali cer mai multe măsuri pentru detensionarea situaţiei în Ucraina.

Oleksandr Borodai, principalul lider al "republicii" de la Doneţk, unul dintre bastioanele insurgenţilor, a declarat luni că rebelii vor respecta un armistiţiu până la 27 iunie, răspunzând astfel la încetarea unilaterală a foocului anunţată vineri de către Kiev în cadrul unui plan de pace.

El speră că acest lucru va permite deschiderea unor negocieri cu autorităţile de la Kiev.

"Semnale pozitive" din partea Moscovei

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a afirmat miercuri că Alianţa Nord-Atlantică va menţine suspendarea cooperării cu Rusia întrucât "nu există nicio schimbare de atitudine" faţă de Ucraina.

Cooperarea dintre Moscova şi NATO a fost suspendată în aprilie, după anexarea Crimeei de către Rusia.

De asemenea, şeful diplomaţiei britanice William Hague a declarat la Bruxelles că Occidentul încă "nu a văzut acţiuni care să corespundă" acestor angajamente.

Hague a subliniat că pasivitatea Rusiei faţă de criza din Ucraina ar putea conduce la noi sancţiuni.

Însă Rusia speră că "semnalele pozitive" pe care le-a transmis Kievului, ca de exemplu decizia de a anula autorizarea parlamentară a unei intervenţii militare, "vor fi auzite" şi vor conduce la un dialog în Ucraina, a declarat miercuri adjunctul şefului diplomaţiei ruse.

Totodată, Moscova avertizează că va introduce "măsuri de protecţie" împotriva Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei dacă se va dovedi că acordurile de asociere pe care aceste ţări le vor semna cu Uniunea Europeană vor afecta economia rusă.

Republica Moldova, Ucraina şi Georgia vor semna vineri acorduri de asociere cu Uniunea Europeană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici