- Home
- Externe
- MOSCOVA, (14.03.2014, 14:40)
- Valentin Vidu - Mediafax
ANALIZĂ: Alipirea Crimeei la Rusia din perspectiva dreptului internaţional
Occidentalii consideră ilegală o alipire a Crimeei la Rusia, în urma unui referendum organizat mulţumită unei intervenţii militare ruse, iar Angela Merkel denunţă o "anexare", în timp de Moscova susţine că respectă dreptul internaţional, iar Putin neagă o intervenţie, relatează AFP.
Urmărește
1890 afișări
ANALIZĂ: Alipirea Crimeei la Rusia din perspectiva dreptului internaţional (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
AFP prezintă opiniile unor specialişti în dreptul internaţional despre această situaţie.
- Alipirea Crimeei încalcă dreptul internaţional?
"Este o problemă nesoluţionată de drept internaţional, pentru că se contrazic două principii, şi anume dreptul la autodeterminare şi dreptul unui stat la integritatea teritoriului său. Aceasta era problema Kosovo", relevă Sigmar Stadlmeier, directorul Departamentului de Drept Internaţional de la Universitatea din Linz (Austria).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Finlanda îndeamnă Europa să îşi intensifice eforturile de apărare împotriva ameninţării ruse
-
ISW: Putin nu va renunţa la obiectivele sale de a ocupa în totalitate Ucraina
-
Reconfigurarea relaţiilor SUA-Marea Britanie: Planurile lui Keir Starmer pentru un parteneriat economic strategic
Exact precedentul din Kosovo a fost invocat de către Parlamentul din Crimeea pe 11 martie, la declararea independenţei.
Independenţa a fost declarată atât "în baza Cartei ONU şi altor documente internaţionale privind dreptul popoarelor la autodeterminare", cât şi în baza avizului consultativ al Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de la Haga, în 2010, care "confirmă, în cazul Kosovo, că o declaraţie unilaterală de independenţă a unei părţi dintr-un stat nu încalcă nicio normă a dreptului internaţional".
- Integritatea teritorială a Ucrainei este protejată de "Memorandumul de la Budapesta"?
Rusia, Statele Unite şi Marea Britanie au semnat în 1994 "Memorandumul de la Budapesta", prin care garantează "independenţa, suveranitatea şi frontierele existente ale Ucrainei", care acceptă, în schimb, să retragă toate armele nucleare mobilizate pe teritoriul său în perioada sovietică.
"Federaţia Rusă, Marea Britanie şi Statele Unite îşi reafirmă obligaţia de a se abţine de la ameninţa sau a utiliza forţa împotriva integrităţii sau independenţei Ucrainei, mai puţin în caz de legitimă apărare sau în conformitate cu Carta ONU", se subliniază în acest document.
Memorandumul garantează integritatea teritorială a Ucrainei "împotriva unei intervenţii externe", afirmă Aslan Abachadze, directorul Catedrei de Drept Internaţional de la Universitatea pentru Prietenie între Popoare din Moscova. "Dar este vorba despre un proces de autodeterminare a populaţiei, (iar) acesta ne trimite la decizia Curţii Internaţionale de Justiţie", apreciază el.
Pe scurt, există o încălcare a dreptului internaţional numai în cazul unei intervenţii militare în Crimeea venind din străinătate.
Potrivit UE şi Statelor Unite, nu există nicio îndoială că Rusia a intervenit militar în Crimeea, ceea ce încalcă în mod clar prevederile Memorandumului de la Budapesta.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că militarii care operează în Crimeea fără niciun semn distrinctiv pe uniforme nu sunt militari ruşi, ci "grupuri locale de autoapărare".
Astfel, din punctul de vedere al Kremlinului, nu este vorba despre o intervenţie militară rusă, despre o încălcare a angajamentelor asumate de către Rusia prin Memorandumul de la Budapesta.
Însă dezminţirile lui Putin nu au convins Occidentul, multiple informaţii stabilind că militari şi blindate care au preluat controlul asupra unor clădiri publice ori care au încercuit baze militare ucrainene în Crimeea, începând de la 27 februarie, aparţin forţelor ruse.
În plus, preşedintele Comisiei parlamentare pentru Relaţii cu foste republici sovietice Leonid Sluţki a recunoscut joi, cu jumătate de gură, că în Crimeea se află forţe ruse, subliniind că nu este vorba, pentru moment, despre o operaţiune militară reală.
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg vor participa la ceremonia de învestire a lui Donald Trump. Ce invitați importanți vor fi prezenți
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Kate, Prințesa de Wales, a anunțat că boala ei este în remisie. „Este o ușurare. Rămân concentrată pe recuperare”
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Motivul pentru care unele persoane se simt epuizate, imediat după ce se trezesc, dimineața, potrivit dr. neurochirurg Vlad Ciurea
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe