ANALIZĂ: Aprobarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex în trei state americane, un progres "major"

Căsătoria între persoane de acelaşi sex a fost aprobată pentru prima dată marţi prin vot popular în trei state americane, un progres calificat ca "major" de către mişcarea pentru egalitatea drepturilor homosexualilor, care câştigă totodată prima senatoare ce se recunoaşte lesbiană.

Urmărește
170 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Aprobarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex în trei state americane, un progres "major"

ANALIZĂ: Aprobarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex în trei state americane, un progres "major" (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Maine (nord-est), Maryland (est) şi statul Washington (vest) s-au pronunţat marţi în favoarea legalizării căsătoriei între persoane de acelaşi sex, această problemă fiind supusă votului în cadrul unor referendumuri multiple, care însoţesc în mod tradiţional alegerile prezidenţiale în Statele Unite.

Un al patrulea stat, Minnesota (nord), a respins un amendament propus prin care ar fi urmat să se înscrie în Constituţie că o căsătorie în acest stat este exclusiv o uniune între un bărbat şi o femeie.

Uniunea între două persoane de acelaşi sex nu este recunoscută la nivel federal în Statele Unite, însă va fi autorizată de-acum în nouă state din 50 - Maine, Maryland, Washington, Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont şi New York - şi în capitala federală, Washington.

Curtea Supremă a Statelor Unite ar putea să abordeze această problemă în curând, sesizându-se cu privire la cel puţin unul dintre cele opt recursuri care se aflau deja în aşteptare pe masa celei mai înalte jurisdicţii americane.

Începând din anii '90 şi până marţi, aproximativ 30 de scrutinuri au fost organizate asupra interzicerii căsătoriei între persoane de acelaşi sex, aprobate de fiecare dată.

Human Rights Campaign, cea mai mare organizaţie americană pentru egalitatea drepturilor, a salutat miercuri aceste "victorii masive" în cadrul unor scrutinuri, în favoarea lesbienelor, gayilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), pe care a calificat-o drept o "etapă majoră în drumul spre egalitate".

"Atunci când vor fi scrise cărţile de istorie, anul 2012 va fi prezentat ca anul în care membrii americani ai comunităţii LGBT au câştigat o victorie decisivă la urne", a declarat preşedintele Human Rights Campaign, Chad Griffin, citat într-un comunicat, adăugând că "aspiraţiile a milioane de americani imparţiali sunt realizate atunci când discriminarea se prăbuşeşte şi triumfă egalitatea".

- Protejarea drepturilor legale

Mişcarea, care salută realegerea lui Barack Obama, notează că susţinerea oferită de către preşedintele democrat căsătoriei între persoane de acelaşi sex nu numai că nu i-a adus deservicii, ci a "motivat milioane de alegători şi a suscitat dezbateri care au condus la aceste victorii".

"Este o zi a mândriei, a mândriei de a fi gay în mod deschis", a declarat pentru AFP Zack Ford, un editorialist la ThinkProgress.org, un blog progresist din cadrul grupului de reflecţie Center for American Progress.

Încă de miercuri, Bill Nickel, în vârstă de 67 de ani, şi Joe McClane, în vârstă de 62 de ani, au anunţat "plănuirea unei ceremonii la începutul anului următor". Acest cuplu gay din Rockville (Maryland, est) se declară "nebun de bucurie în urma acestei victorii pentru drepturile omului, căsătorie şi iubire".

Acest vot "vă va aduce consolare şi protejarea drepturilor legale (...). În câţiva ani, căsătoria între persoane de acelaşi sex va înceta să mai fie o curiozitate", anticipează Joe.

Organizaţia Naţională pentru Căsătorie (NOM), conservatoare, s-a declarat "dezamăgită că a pierdut la un scor strâns cele patru bătălii" şi a anunţat că "nu va abandona niciodată terenul". Organizaţia a promis, în acelaşi comunicat, că va continua să lupte.

Conferinţa Episcopilor Catolici Americani (USCCB) a apreciat, la rândul său, că această zi de marţi a fost "dezamăgitoare pentru căsătorie" care, "indiferent care ar fi legile sau politicile, este singura instituţie care uneşte un bărbat şi o femeie şi copiii care se nasc din această uniune".

O altă "victorie" era sărbătorită miercuri de către mişcarea LGBT, şi anume alegerea în Wisconsin (nord) a democratei Tammy Baldwin, prima senatoare care recunoaşte că este lesbiană din istoria ţării.

Homosexualitatea afişată a noii senatoare nu i-a dominat, totuşi, campania. În vârstă de 50 de ani, ea a deţinut anterior un mandat în Camera Reprezentanţilor, unde a fost prima aleasă care a recunoscut că este lesbiană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici