- Home
- Externe
- MOSCOVA, (28.06.2014, 08:14)
- Anna Primac
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Asocierea Ucrainei cu Uniunea Europeană, o lovitură grea pentru Rusia
Semnarea, vineri, de către Ucraina, Georgia şi Republica Moldova a unui Acord de Asociere cu Uniunea Europeană constituie o lovitură grea pentru ambiţiile geopolitice ale Rusiei, care a încercat să facă presiuni pentru a evita acest eveniment.
Urmărește
2121 afișări
ANALIZĂ: Asocierea Ucrainei cu Uniunea Europeană, o lovitură grea pentru Rusia (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Moscova a reacţionat dur faţă de semnarea acestui acord. Grigori Karasin, un adjunct al ministrului rus de Externe, a declarat că Acordul de asociere economică semnat de cele trei state şi Uniunea Europeană va avea "consecinţe grave".
"Încheierea unui acord atât de serios ţine, desigur, de suveranitatea fiecărui stat", a declarat Karasin, adăugând că "consecinţele acordului (semnat) de Ucraina şi (Republica) Moldova vor fi fără nicio îndoială grave".
Kremlinul a subliniat că Rusia va adopta măsuri pentru a-şi apăra economia, "imediat ce vor apărea" semnele unor consecinţe negative.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Peste 8 milioane de români au votat / Referendumul a fost validat
-
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru a trece fiecare întrebare are nevoie de 50% +1 din voturi
-
Primăria Municipiului Bucureşti, precizări legate de referendumul local din Capitală: Mesaj pentru cei care au viză de flotant
-
Avertismentul unui oficial britanic: Rusia este „agresivă” în domeniul cibernetic şi reprezintă o ameninţare la adresa NATO
"Vom întreprinde tot ceea ce este necesar pentru a ne apăra economia", a dat asigurări Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Preşedinţei ruse, în contextul în care Rusia a folosit deja acest argument în noiembrie 2013, pentru a convinge Ucraina să renunţe la orientarea proeuropeană.
Degradarea relaţiilor dintre Ucraina şi Rusia în ultimii ani a fost antrenată de o scădere considerabilă a schimburilor comerciale între cele două ţări care a agravat dificultăţile cu care se confruntă economia ucraineană, aflată aproape permanent în recesiune de peste doi ani.
- Speranţe legate de Uniunea Euroasiatică
Semnarea de către Kiev a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană constituie o lovitură pentru speranţele preşedintelui rus Vladimir Putin de a vedea Ucraina în componenţa Uniunii Euroasiatice, creată cu alte foste republici sovietice - Belarus şi Kazahstan, pentru a consolida influenţa Moscovei în regiune.
"Reactia Rusiei nu putea fi decât una negativă. La televiziunea rusă vor apărea anunţuri înfricoşătoare despre ce le aşteaptă pe Georgia, Moldova şi Ucraina", apreciază Konstantin Kalacev, preşedintele Grupului de experţi politici.
"Realitatea este că Rusia nu are atât de multe pârghii de presiune", adaugă el.
Georgia, deja amputată după un razboi cu Rusia, în 2008, de două teritorii separatiste, Abhazia şi Osetia de Sud, este mai puţin vulnerabilă.
Republica Moldova, un stat mic sărac la frontierele Uniunii Europene, are de asemenea pe teritoriul său o regiune separatistă prorusă, Transnistria, care şi-a exprimat voinţa de a se alatura Rusiei. Un scenariu care este totuşi puţin probabil, potrivit experţilor.
- Cu "morcovul şi băţul"
Pentru Ucraina însă, Rusia reprezintă în continuare aproximativ un sfert - la fel ca şi UE - din schimburile sale comerciale, în pofida unei reduceri deja considerabile.
Moscova este un partener comercial foarte important, în special pentru industriile grele (metalurgie, chimie, aeronautică şi apărare) din estul rusofon al Ucrainei.
Strategia Rusiei constă în "discreditarea Ucrainei în ceea ce priveşte credibilitatea ca partener în distribuţia gazului rusesc în Europa", impunând construcţia gazoductului South Stream, care ocoleşte Ucraina prin Marea Neagră, explică Maria Lipman, de la centrul Carnegie din Moscova.
Acest proiect a fost însă blocat de Comisia Europeană în iunie.
Gigantul rus Gazprom a întrerupt livrarea gazelor către Ucraina, care nu doreşte să-şi platească datoriile fără o reducere a preţului, existând pericolul unui nou "război al gazelor", dacă criza nu va fi soluţionată până în toamnă.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Un polițist de frontieră, desemnat să protejeze secția de vot, s-a împușcat în cap în propriul autoturism. Incidentul a avut loc în comuna Frătești din județul Giurgiu
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Insurgenţii proruşi afirmă că vor lua măsuri urgente, după semnarea Acordului de Asociere UE-Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Până la ora 10:00, 4,30% dintre alegători au votat la referendumul din București. Ce se întâmplă după referendum
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe