- Home
- Externe
- SREBRENIŢA, (11.07.2015, 12:12)
- Valentin Vidu - Mediafax
ANALIZĂ: Bosnia marchează 20 de ani de la masacrul de la Srebreniţa
Bosnia marchează sâmbătă 20 de ani de la masacrarea a aproximativ 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani la Srebreniţa, un carnagiu catalogat drept genocid de către justiţia internaţională, dar care provoacă, în pofida acestui verdict, dezbateri controversate, relatează AFP în pagina electronică.
Urmărește
777 afișări
ANALIZĂ: Bosnia marchează 20 de ani de la masacrul de la Srebreniţa (Imagine: AP / Mediafax Foto)
Sicriele a 136 de victime identificate ale masacrului din iulie 1995 urmează să fie îngropate, cu această ocazie, la cimitirul memorial. Aproximativ 50.000 de persoane, inclusiv numeroase rude ale victimelor şi supravieţuitori, sunt aşteptate la Srebreniţa.
Până în prezent 6.241 de victime, găsite şi identificate, au fost înmormântate la memorialul din Srebreniţa, în estul Bosniei, iar alte 230 în alte cimitire.
În urmă cu 20 de ani, în iulie 1995, în timp ce regiunea era declarată "zonă protejată" de către ONU, aproximativ 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani au fost ucişi la Srebreniţa de către forţe sârbe bosniece în cel mai atroce carnagiu care avea loc în Europa de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gigi Becali: Oamenii lui Călin Georgescu mi-au cerut 350.000 de dolari ca să aducă echipa lui Trump în România
-
Războiul din Ucraina, ziua 1077. Declaraţia care îl va înfuria pe Putin. Volodimir Zelenski vrea ca Ucraina să primească arme nucleare / Şeful Comandamentului Operaţional de Sud al Ucrainei demisionează / Scholz critică planul de ajutor al lui Trump / Rusia propune relaxarea regulilor de recrutare / Ucraina asigură întoarcerea în siguranţă a 12 copii din teritoriile ocupate de Rusia
-
Simona Halep şi-a anunţat retragerea din tenis, după ce a pierdut în primul tur la Transylvania Open: „Corpul meu nu mai duce. Nu vreau să plâng, am fost numărul unu mondial”
Războiul intercomunitar din Bosnia (1992-1995) s-a soldat cu 100.000 de morţi şi aproximativ două milioane de refugiaţi, reprezentând aproape jumătate din populaţia de la vremea respectivă.
O zi de doliu naţional este respectată sâmbătă pe întregul teritoriu al Bosniei, care a fost împărţit după conflict între două entităţi, şi anume una sârbă, Republica Srpska (RS), şi una croato-musulmană, legate prin instituţii centrale slabe.
Numeroşi reprezentanţi străini, printre care şi preşedintele Statele Unite din perioada respectivă Bill Clinton - a cărui administraţie a fost arhitecta Acordurilor de Pace de la Dayton, care au pus capăt conflictului bosniac -, urmează să fie prezenţi la Srebreniţa. Clinton a participat, de asemenea, la marcarea a 10 ani de la masacru.
Premierului sârb participă la comemorare
Preşedintele sârb de la acea vreme, proeuropeanul Boris Tadici, a fost prezent şi el în 2005, dar şi în 2010, la marcarea a 15 ani de la carnagiu.
În 2010, Parlamentul Serbiei a adoptat o declaraţie cu privire la masacrul de la Srebreniţa, fără să folosească cuvântul "genocid". În 2013, actualul preşedinte Tomislav Nikolici, a cerut "în genunchi ca Serbia să fie iertată pentru crima comisă la Srebreniţa", tot fără să pronunţe cuvântul.
Serbia, care refuză cu încăpăţânare să accepte că la Srebreniţa a fost comis un genocid, urmează să fie reprezentată sâmbătă de către premierul Aleksandar Vucici, un fost ultranaţionalist care s-a convertit într-un proeuropean convins.
Subiectul alimentează în continuare dezbateri pe scena politică internaţională şi rămâne o problemă care afectează relaţiile dintre Serbia şi Bosnia.
Rusia a opus miercuri un vor de veto unui proiect de rezoluţie ONU care recunoştea genocidul de la Srebreniţa, o decizie salutată de către Belgrad şi deplânsă de către familiile victimelor, apreciind că "face reconcilierea imposibilă". Preşedintele RS Milorad Dodik, care a catalogat recent genocidul de la Srebreniţa drept o "minciună", a mulţumit Rusiei, care a "împiedicat adoptarea unei rezoluţii ce ar fi complicat situaţia (din Bosnia) şi ar fi adâncit dezbinarea".
După 20 de ani de la masacrul de la Srebreniţa, Bosnia, una dintre ţările cele mai sărace din Europa, este blocată de disensiuni şi rămâne în urma candidaţilor la aderarea la Uniunea Europeană (UE).
După o perioadă de construire a unui stat viabil - cu forcepsul şi sub presiunea comunităţii internaţionale - pe ruinele unui conflict sângeros, Bosnia nu a găsit o formulă prin care să-şi unească poporul.
Musulmanii (40%), sârbii (30%, creştini ortodocşi) şi croaţii (10%, creştini catolici), principalele comunităţi din această ţară cu 3,8 milioane de locuitori, se privesc în continuare cu neîncredere.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe