- Home
- Externe
- BRUXELLES, (21.05.2014, 13:05)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Calendarul reînnoirii instituţiilor europene
Alegerile europene care au loc între 22 şi 25 mai marchează momentul reînnoirii principalelor instituţii ale Uniunii Europene, relatează AFP, care prezintă cele mai importante momente în acest sens.
Urmărește
126 afișări
ANALIZĂ: Calendarul reînnoirii instituţiilor europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
- 22-25 mai: Alegeri europene în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Peste 380 de milioane de cetăţeni sunt chemaţi la urne pentru alegerea celor 751 de eurodeputaţi. Numărul de mandate care revine fiecărui stat membru UE începe de la şase, cum este cazul Maltei şi Luxemburgului, şi ajunge la 96, cum este cazul Germaniei. Franţa deţine 74 de mandate în Parlamentul European.
- 27 mai: Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, îi primeşte la Bruxelles pe şefii de stat şi de guvern din UE pentru discuţii referitoare la succesiunea lui Jose Manuel Barroso la preşedinţia Comisiei Europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
- Iunie: Formarea grupurilor politice din Parlamentul European. Pentru formarea unui grup este nevoie de 25 de eurodeputaţi aleşi din cel puţin un sfert dintre statele membre, adică minim şapte ţări.
- 1-3 iulie: Prima sesiune a Parlamentului European şi alegerea preşedintelui acestuia. Pentru a fi ales, un candidat trebuie să obţină majoritatea absolută din sufragiile exprimate.
- 14-17 iulie: Alegerea preşedintelui Comisiei Europene, în cursul celei de-a doua sesiuni plenare.
Consiliul European, compus din şefii de stat sau de Guvern ai statelor UE, propune Parlamentului European un nume pentru preşedinţia Comisiei Europene, ţinând cont de rezultatul alegerilor europene. Candidatul trebuie să aibă susţinerea majorităţii membrilor Parlamentului European, ceea ce înseamnă cel puţin 376 de voturi. În cazul în care candidatul este respins, Consiliul European, prin majoritate calificată, are la dispoziţie o lună pentru a propune un nou candidat.
Odată ales preşedintele Comisiei Europene, Consiliul, în acord cu acesta, adoptă lista comisarilor - câte un comisar din fiecare stat membru.
- Septembrie: Audierea publică în Parlamentul European a comisarilor europeni, printre care şeful diplomaţiei UE. În trecut, aceste audieri au dus în unele cazuri la retragerea unor candidaţi sau la modificări de portofolii.
- Octombrie: Preşedintele Comisiei Europene îşi prezintă echipa şi programul în Parlamentul European, care îşi exprimă votul asupra întregii Comisii.
- Noiembrie: Desemnarea de către şefii de stat şi de Guvern a noului preşedinte al Consiliului European, care îi va urma în această funcţie lui Herman Van Rompuy.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe