ANALIZĂ: Calendarul reînnoirii instituţiilor europene

Alegerile europene care au loc între 22 şi 25 mai marchează momentul reînnoirii principalelor instituţii ale Uniunii Europene, relatează AFP, care prezintă cele mai importante momente în acest sens.

Urmărește
126 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Calendarul reînnoirii instituţiilor europene

ANALIZĂ: Calendarul reînnoirii instituţiilor europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- 22-25 mai: Alegeri europene în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Peste 380 de milioane de cetăţeni sunt chemaţi la urne pentru alegerea celor 751 de eurodeputaţi. Numărul de mandate care revine fiecărui stat membru UE începe de la şase, cum este cazul Maltei şi Luxemburgului, şi ajunge la 96, cum este cazul Germaniei. Franţa deţine 74 de mandate în Parlamentul European.

- 27 mai: Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, îi primeşte la Bruxelles pe şefii de stat şi de guvern din UE pentru discuţii referitoare la succesiunea lui Jose Manuel Barroso la preşedinţia Comisiei Europene.

- Iunie: Formarea grupurilor politice din Parlamentul European. Pentru formarea unui grup este nevoie de 25 de eurodeputaţi aleşi din cel puţin un sfert dintre statele membre, adică minim şapte ţări.

- 1-3 iulie: Prima sesiune a Parlamentului European şi alegerea preşedintelui acestuia. Pentru a fi ales, un candidat trebuie să obţină majoritatea absolută din sufragiile exprimate.

- 14-17 iulie: Alegerea preşedintelui Comisiei Europene, în cursul celei de-a doua sesiuni plenare.

Consiliul European, compus din şefii de stat sau de Guvern ai statelor UE, propune Parlamentului European un nume pentru preşedinţia Comisiei Europene, ţinând cont de rezultatul alegerilor europene. Candidatul trebuie să aibă susţinerea majorităţii membrilor Parlamentului European, ceea ce înseamnă cel puţin 376 de voturi. În cazul în care candidatul este respins, Consiliul European, prin majoritate calificată, are la dispoziţie o lună pentru a propune un nou candidat.

Odată ales preşedintele Comisiei Europene, Consiliul, în acord cu acesta, adoptă lista comisarilor - câte un comisar din fiecare stat membru.

- Septembrie: Audierea publică în Parlamentul European a comisarilor europeni, printre care şeful diplomaţiei UE. În trecut, aceste audieri au dus în unele cazuri la retragerea unor candidaţi sau la modificări de portofolii.

- Octombrie: Preşedintele Comisiei Europene îşi prezintă echipa şi programul în Parlamentul European, care îşi exprimă votul asupra întregii Comisii.

- Noiembrie: Desemnarea de către şefii de stat şi de Guvern a noului preşedinte al Consiliului European, care îi va urma în această funcţie lui Herman Van Rompuy.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici