- Home
- Externe
- BRUXELLES, (10.02.2014, 06:08)
- Anna Primac
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Consecinţele referendumului privind limitarea imigraţiei în Elveţia asupra relaţiilor cu UE
Votul elveţienilor în favoarea unei limitări a imigraţiei ar putea pune în pericol implementarea mai multor acorduri dintre Elveţia şi Uniunea Europeană, care a anunţat că va examina implicaţiile acestei iniţiative asupra relaţiilor bilaterale.
Urmărește
1481 afișări
ANALIZĂ: Consecinţele referendumului privind limitarea imigraţiei în Elveţia asupra relaţiilor cu UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
- ACORDURILE PUSE ÎN JOC
Acordul privind libera circulaţie a persoanelor, vizat în mod direct de acest referendum, a fost semnat în 1999 şi a intrat în vigoare în 2002. Conform acestui acord, cetăţenii europeni şi cei elveţieni beneficiază de drepturi egale de intrare şi sejur, de acces la o activitate economică, de a fi angajaţi în calitate de muncitori independenţi, de a fi trataţi egal în domeniul securităţii sociale, precum şi de a li se recunoaşte calificările profesionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Totodată, concomitent cu acest acord au fost semnate alte tratate, referitoare la comercializarea produselor, agricultură, cercetare şi transporturi. Aceste acorduri au rolul de a facilita schimbul de servicii şi produse dintre Uniunea Europeană şi Elveţia.
- ETAPELE URMĂTOARE
"Acordul privind libera circulaţie a persoanelor cu UE va fi pus în discuţie", a declarat Didier Burkhalter, ministrul elveţian de Externe şi preşedintele actual al Confederaţiei elveţiene.
Anularea acestui acord va duce la ieşirea Elveţiei din Spaţiul Schengen, care este o zonă de liberă circulaţie cu frontiere exterioare consolidate.
Comisia Europeană şi-a exprimat, duminică, "regretul" faţă de votul elveţienilor în favoarea introducerii unor cote în privinţa imigraţiei.
"Comisia Europeană regretă că iniţiativa pentru introducerea cotelor privind imigraţia a trecut prin acest vot. Aceasta contravine principiului libertăţii de circulaţie a persoanelor între UE şi Elveţia", scrie Comisia într-un comunicat.
"Uniunea va examina implicaţiile acestei iniţiative asupra tuturor relaţiilor dintre UE şi Elveţia. În acest context, poziţia Consiliului federal privind rezultatul va fi luată în considerare", conchide comunicatul.
- CONSECINŢELE ECONOMICE ŞI DEMOGRAFICE
Rezilierea acordurilor bilaterale dintre Elveţia şi Uniunea Europeană ar putea reprezenta o lovitură gravă pentru economia elveţiană, strâns legată de situaţia economică a statelor vecine, provocând un deficit al forţei de muncă.
Schimburile comerciale, de asemenea, riscă să fie afectate: în 2012, Elveţia era a treia piaţă de export a Uniunii Europene şi al patrulea partener pentru import al acesteia.
Totodată, negocierile în curs dintre Comisia Europeană şi Elveţia cu privire la schmbul de informaţii în domeniul fiscal riscă să fie compromise.
Referendumul de duminică ar putea avea consecinţe şi asupra demografiei, deoarece numai aproximativ 400.000 de elveţieni trăiesc în Uniunea Europeană (inclusiv unii cu dublă cetăţenie), în timp ce pe teritoriul Elveţiei se află peste un milion de cetăţeni europeni.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe