- Home
- Externe
- VIENA, (19.11.2014, 09:54)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Negocierile cu privire la programul nuclear iranian intră în faza detaliilor
Iranul şi marile puteri intră miercuri în detalii, în a doua zi a ultimei lor reuniuni care are loc la Viena, în vederea ajungerii la un acord istoric privind programul nuclear iranian.
Urmărește
164 afișări
ANALIZĂ: Negocierile cu privire la programul nuclear iranian intră în faza detaliilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Diplomaţii din cadrul Grupului 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) şi cei care reprezintă Republica islamică urmează să se întâlnească pentru prima dată în şedinţă plenară, în urma discuţiilor bilaterale pe care le-au purtat marţi. Ei au termen până la 24 noiembrie să ajungă la un acord.
Marile puteri suspectează din 2002 Iranul că vrea să se doteze cu bomba atomică, sub acoperirea unui program nuclear civil, acuzaţii pe care Teheranul le-a dezminţit întotdeauna.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Controversa a provocat tensiuni care au ajuns până la ameninţări cu războiul, alimentate de temerile pe care un Iran înarmat nuclear le provoacă Israelului şi unor ţări arabe de la Golful Persic.
Iranul doreşte anularea sancţiunilor dure care-i sufocă economia, în timp ce marile puteri îi cer să-şi limiteze capacităţile nucleare astfel încât să facă opţiunea militară practic imposibilă.
Negocierea este extrem de complexă, făcând rezultatul nesigur, după aproape un an de dialog intensiv.
La sosirea în capitala Austriei, şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif a promis să "depună eforturi până în ultima zi". El a apreciat că un acord este "posibil", dar şi-a avertizat interlocutorii să nu prezinte "cereri excesive".
Secretarul de Stat american John Kerry a îndemnat Teheranul să depună "toate eforturile posibile".
Aşteptat la Viena la mijlocul săptămânii, la fel ca ceilalţi miniştri ai statelor care fac parte din Grupul 5+1, după primele reuniuni între diplomaţi sub patronajul lui Catherine Ashton, fosta şefă a diplomaţiei UE care şi-a păstrat responsabilităţile în dosar, secretarul de Stat a decis până la urmă să-şi amâne vizita.
"Va rămâne la Londra miercuri, pentru a-şi continua consultările cu echipa de negociatori" de la Viena şi cu Executivul american de la Washington, a anunţat marţi seara Jennifer Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat. El va efectua o vizită "joi dimineaţa la Paris, unde va avea întâlniri separate cu miniştrii de Externe saudit (prinţul Saud bin Faisal) şi francez (Laurent) Fabius pe tema negocierilor în dosarul nuclear iranian", a adăugat ea. Kerry "va merge la Viena mai târziu, săptămâna aceasta, dar nu am stabilit încă data", a anunţat ea, fără să ofere alte explicaţii.
- Există în continuare divergenţe
Toate părţile au fost mai prudente în declaraţii în ultimele zile. "Există în continuare lacune de acoperit şi nu ştim încă dacă vom reuşi acest lucru", a declarat o sursă americană.
Negociatorii urmează ca mai întâi să tranşeze problema capacităţilor de îmbogăţire a uraniului pe care Iranul le va păstra după acord. Teheranul exploatează mii de centrifuge, susceptibile să furnizeze materia primă pentru bombe atomice.
Iranul, insistă altă sursă occidentală, "este necesar să consimtă să reducă în mod semnificativ capacităţile actuale", pentru a beneficia ulterior de "cooperare în domeniul nuclear civil".
Reactorul cu apă grea de la Arak, un echipament care ar putea produce plutoniu - cealaltă cale de acces la arma nucleară -, se află, de asemenea, în discuţie, la fel ca şi regimul inspecţiilor ONU cărora Iranul li se va supune după un eventual acord, dar şi ritmul anulării sancţiunilor.
Cu privire la ultimul punct, o sursă occidentală reproşează Teheranului că "vrea totul, imediat, ceea ce nu este realist".
Un eventual acord va deschide calea către o normalizare a relaţiilor dintre Iran şi Occident şi va face posibilă o cooperare, mai ales în crizele din Irak şi Irak.
- Riscul amânării
Unii analişti apreciază că un eventual acord va reduce de asemenea riscul proliferării nucleare în Orientul Mijlociu - chiar dacă alţii cred că un Iran reintegrat în jocul internaţional îi va îngrijora şi mai mult pe vecinii săi.
În fine, un acord i-ar permite Iranului să-şi relanseze economia şi să-şi reia locul între principalii producători mondiali de petrol.
Miza este suficient de importantă ca Washingtonul şi Moscova să lase deoparte, pe timpul lucrărilor la acest dosar, divergenţele pe care le au cu privire la conflictul armat din Ucraina.
Numeroşi observatori nu cred absolut deloc că se va ajunge la un acord definitiv pe 24 noiembrie. În opinia lor, este mai probabil ca Iranul şi Grupul 5+1 să încheie un "acord interimar" care să permită prelungirea discuţiilor, aşa cum s-a întâmplat deja în iulie.
Această formulă va fi însă foarte riscantă şi va permite critici din partea liniilor dure în ambele tabere.
În opinia analistului Kelsey Davenport de la Institutul Arms Control Association "ar fi o nebunie (...) să fie irosită această şansă istorică" de a se ajunge la un acord, "având în vedere capitalul politic investit atât de o parte, cât şi de cealaltă" în negocieri.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe