- Home
- Externe
- PARIS, (16.09.2013, 15:45)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Termenele din acordul americano-rus privind arsenalul chimic sirian, privite cu scepticism
Termenele de un an pentru distrugerea arsenalului chimic militar sirian şi de două luni pentru trimiterea unor experţi în Siria, prevăzute în acordul americano-rus încheiat sâmbătă la Geneva, sunt privite cu scepticism de către unii experţi.
Urmărește
481 afișări
ANALIZĂ: Termenele din acordul americano-rus privind arsenalul chimic sirian, privite cu scepticism (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Nu cred în distrugerea arsenalului chimic sirian la orizontul lui noiembrie 2014, ţinând cont de războiul civil" din ţară, apreciază Olivier Lepick, un specialist din cadrul Fundaţiei pentru Cercetare Strategică, cu sediul la Paris.
"Pare întru totul fantezist. Pe timp de pace ar fi necesari mai mulţi ani. Siria nu are nicio infrastructură pentru distrugerea armelor chimice. Este necesară construirea unei instalaţii, în valoare, fără îndoială, de câteva sute de milioane de dolari", continuă el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
Elon Musk propune testare cognitivă pentru oficialii americani aleşi
-
Criza din Coreea de Sud: Opoziţia vrea să-l demită din funcţie şi pe preşedintele interimar. Motivul invocat
-
Biden cere Pentagonului să intensifice livrările de arme către Ucraina
Expertul afirmă că Statele Unite şi Rusia încă nu au terminat de distrus propriile stocuri, de 30.000 şi, respectiv, 40.000 de tone în opinia sa, în contextul în care au investit miliarde de dolari începând de la mijlocul anilor '90, cu scopul de a se conforma Convenţiei din 1993 care le interzice.
Statele Unite şi Rusia evaluează amândouă stocul sirian la aproximativ 1.000 de tone. Damascul are la dispoziţie o săptămână pentru a preda lista armelor de care dispune.
Inspectori urmează, ulterior, să efectueze o vizită în Siria, cu scopul de a verifica procesul de dezmembrare, potrivit unui acord încheiat la Geneva de către şefii diplomaţiilor americană John Kerry şi rusă Serghei Lavrov.
Ar urma să fie vorba despre inspectori din cadrul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), care pregătesc o "foaie de parcurs" pentru misiuni în Siria, potrivit unui comunicat emis de această organizaţie cu sediul la Haga.
Artizanii acordului de la Geneva - Statele Unite şi Rusia - nu pot să impună terme-limită pe care le prevede acordul, afirmă Jean-Pascal Zanders, un expert în armament chimic.
În opinia sa, deciziile vor fi luate de acum de către OIAC, al cărui Consiliu Executiv (CE) urmează să se reunească săptămâna viitoare la Haga.
"CE este suveran în luarea deciziilor. Statele Unite şi Rusia reprezintă doar nişte voci între ale celorlalţi 41 de membri. Nu aş fi surprins să nu existe un consens în luarea unei decizii", continuă Zanders. Siria a anunţat recent că se va alătura OIAC.
Mai departe, constituirea unei echipe de inspectori competenţi nu va fi o sarcină tocmai uşoară, chiar şi în decurs de două luni, până în noiembrie, apreciază David Kay, un oficial din cadrul misiunii de inspectare în Irak la momentul intervenţiei americane din 2003.
"Este necesar să găseşti oameni care înţeleg fabricarea armelor chimice şi dezarmarea. Sincer, din cauza experienţei din Irak, anumite persoane nu vor vrea să meargă într-o zonă de lupte", adaugă el, pentru CNN.
Pe teren, cum se distrug stocurile de armament chimic sirian? "Există două metode mari, şi anume fie incinerarea, fie hidrolizarea (amestecarea agenţilor chimici cu apă, tot la o temperatură foarte ridicată)", subliniază Olivier Lepick.
Un transfer al armelor chimice din Siria spre altă ţară este interzis prin Convenţia din 1993.
Siria are o frontieră cu o ţară care nu a ratificat această Convenţie ce a intrat în vigoare în 1997, dar este vorba despre Israel, un inamic declarat al Damascului, unde un transfer nu este luat în calcul din motive politice evidente. "Acordul de la Geneva este un acord diplomatic care păstrează interesele ruşilor şi americanilor", conchide expertul francez Olivier Lepick.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe