- Home
- Externe
- BERLIN, (07.08.2013, 12:42)
- Gaidau Ion
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Angela Merkel, atacată de către rivalul din SPD cu privire la trecutul său est-german
Peer Steinbrück, rivalul social-democrat al cancelarului german Angela Merkel, a provocat un nou scandal, acuzând-o de lipsă de entuziasm pentru Europa din cauza educaţiei sale est-germane, cu mai puţin de 50 de zile până la alegerile legislative.
Urmărește
217 afișări
Angela Merkel (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Fără îndoială, cei mai fervenţi apărători ai cancelarului conservator sunt membri ai partidului de extremă stânga Die Linke, care se manifestă de obicei cu discreţie în privinţa legăturilor sale cu partidul comunist SED, cel care conducea cu o mână de fier defuncta Republică Democrată Germană (RDG).
Duminică, în cadrul unei întâlniri cu cititori ai cotidianului berlinez Tagesspiegel, candidatul la postul de cancelar din partea SPD a declarat că este de acord cu fostul cancelar Helmut Schmidt cu privire la afirmaţia că Merkel "nu este cuprinsă de entuziasm pentru Europa".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1008. Un depozit de muniţii al ruşilor de lângă Vovceansk a fost distrus de ucraineni / Biden cere Congresului să aloce încă 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina
-
Donald Trump, propus pentru nominalizarea la Premiul Nobel pentru Pace 2025
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
Steinbrück a explicat ulterior de ce a făcut această afirmaţie. "Sunt convins, faptul că a primit până la 1989/1990 o cu totul altă formare personală şi politică decât cea primită de către cei care au trăit procesul de integrare europeană de la începutul anilor '50 a jucat un rol", a precizat el.
Ţinând cont de faptul că alegerile legislative vor avea loc pe 22 septembrie, declaraţiile sale au fost imediat interpretate de către unii ca o stigmatizare a cetăţenilor germani proveniţi din fosta RDG.
Cancelarul s-a născut la Hamburg, în nordul Germaniei, în urmă cu 59 de ani, dar avea vârsta de patru ani pe când tatăl său, pastor, s-a instalat în RDG împreună cu familia sa.
Christine Lieberknecht, şefă de Guvern a landului Turingia (est, fosta RDG), şi membră a CDU, partidul cancelarului, a apreciat că Steinbrück demonstrează "nu numai că nu o cunoaşte prea bine pe cancelar, dar nici oamenii din noile landuri şi istoria lor".
"Este o ofensă pentru foştii cetăţeni ai RDG", care, în spatele Zidului Berlinului, aspirau la libertatea oferită de Europa Occidentală, a adăugat delegatul guvernamental însărcinat cu noile landuri federale, Christoph Bergner (CDU).
În cadrul stângii, declaraţiile lui Steinbrück au declanşat critici violente. O preşedintă a Die Linke, Katja Kipping, a vorbit despre o "calomnie venită din adâncurile Războiului Rece".
În schimb, SPD a păstrat tăcerea după ieşirea liderului său, un comportament devenit firesc de la începutul campaniei, în cursul căreia Steinbrück a făcut numeroase gafe şi declaraţii incomode.
În opinia politologului Klaus Schroeder, de la Universitatea Liberă din Berlin, declaraţiile lui Steinbrück arată că acesta cedează "panicii". "SPD nu reuşeşte să lupte cu Merkel, nu mai are idei; Merkel le-a luat" şi atacă persoana cancelarului, ceea ce "îl va costa scump, deoarece Merkel este mai populară decât CDU", a declarat el pentru AFP.
"Alegătorii văd ceea ce se întâmplă în Franţa, Spania, Portugalia şi spun că, în comparaţie, Germania a ieşit mai bine, ceea ce este în avantajul său, iar când Steinbrück o atacă pentru motive greşite, este sortit eşecului", a adăugat el.
Într-un sondaj apărut miercuri în cotidianul Bild, coaliţia guvernamentală actuală, reunind conservatorii (CDU/CSU) şi liberalii FDP, totalizează 44% din intenţiile de vot, cu patru puncte procentuale mai mult decât coaliţia formată din SPD (26%) şi Verzi (14%).
Referitor la lipsa de entuziasm a cancelarului, aceasta nu este unică în Europa, subliniază Schroeder, este "stilul său politic, nu are nimic de a face cu locul de unde vine, nu este o pasionaria, ea este pragmatică, rezervată, pare chiar rece, dar aceasta este valabil în toate domeniile".
Germanii par să o aprecieze, însă. Într-un sondaj difuzat joi de postul public de televiziune ARD, 60% o preferă pe Merkel la postul de cancelar în timp ce Steinbrück acumulează un procentaj de 28%.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
Citește pe www.zf.ro: Ce legătură este între Călin Georgescu, Asociaţia Română a Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, BNR
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
PROSPORT.RO
Călin Georgescu sau Elena Lasconi? Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României
CANCAN.RO
Rețeta de prăjitură cu creme anglaise care Elena Lasconi a câștigat Masterchef de la Pro TV
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe