- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Atentatele de la Moscova, opera premierului Putin?
Atacurile de la metroul din Moscova ar putea fi rezultatul tensiunilor între grupările de la Moscova sau chiar opera premierului Vladimir Putin sau a unor persoane din domeniul securităţii, pentru a justifica o reprimare violentă a islamiştilor înaintea JO de la Soci, comentează STRATFOR.
Antentatele de la Moscova, opera premierului Putin? (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Extremiştii musulmani reprezintă alegerea cea mai probabilă a Moscovei privind autorii acestor atacuri, pe de o parte, insurgenţii din Cecenia şi din alte state din Caucaz aflându-se în spatele a nenumărate atacuri comise în ultimii zeci de ani în capitala rusă, iar pe de altă parte, militanţii islamişti atacând de obicei primăvara sau vara, eventual în urma unor raiduri ale forţelor armate şi serviciilor de securitate ruse în această zonă.
Subliniind că situaţia din Rusia este tensionată politic, economic şi social, în contextul unor "lupte între clanurile de la Kremlin", al unei contracţii economice importante din cauza crizei globale, al şomajului şi inflaţiei, agenţia citează surse potrivit cărora "există două grupări care ar beneficia, în afară de musulmanii ruşi, de aceste atacuri", precizând că nu deţine dovezi pentru niciuna dintre aceste două ipoteze.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
O primă ipoteză ar fi că atacurile ar putea fi orchestrate de "orice grupare care doreşte să îl umilească pe premierul Vladimir Putin", agenţia citând "opoziţia, comuniştii sau grupul adjunctului şefului de personal din cadrul Kremlinului, Vladislav Surkov, un apropiat al preşedintelui Dmitri Medvedev", admiţând, totuşi că aceasta este o "ipoteză extinsă". Recentele proteste antiguvernamentale au accentuat tensiunile la Moscova, aducând avantaje pentru partidele de opoziţie şi comunişti, subliniază STRATFOR.
"Aceste grupări sunt foarte interesate să dovedească faptul că (Vladimir) Putin şi Guvernul rus nu asigură siguranţa populaţiei ruse şi tolerează atacurile teroriste", afirmă STRATFOR. Potrivit unor surse de la Moscova, acestea ar putea avea legătură cu amplificarea unor tensiuni între Surkov, care l-ar putea determina pe Medvedev să candideze, peste doi ani, la următoarele alegeri, şi Putin.
O altă posibilitate, în pofida faptului că agenţia o consideră "îndepărtată", este ca "Putin sau persoane din domeniul securităţii ruse să se afle în spatele atacurilor", care s-ar folosi de această scuză, având în vedere ipoteza lansată a islamiştilor, pentru a-i "zdrobi" pe musulmanii din Caucaz, o dată cu apropierea Jocurilor Olimpice din 2014, de la Soci. "O asemenea mişcare ar îndepărta, de asemenea, atenţia de la Guvenul Putin, criticat în prezent pentru gestionarea crizei economice", mai afirmă agenţia.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 03:00
-
astăzi, 02:44
Bihor. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I: Kelemen Hunor a câştigat judeţul