Antonescu: Abrogarea în Ucraina a legii privind limbile regionale, un lucru ce nu poate fi acceptat

Preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat duminică seară că abrogarea de către Parlamentul de la Kiev a legii privind recunoaşterea limbilor regionale, inclusiv cea română, nu poate fi acceptată de România, fiind necesară recunoaşterea drepturilor minorităţilor la identitate.

Urmărește
1585 afișări
Imaginea articolului Antonescu: Abrogarea în Ucraina a legii privind limbile regionale, un lucru ce nu poate fi acceptat

Antonescu: Abrogarea în Ucraina a legii privind limbile regionale, un lucru ce nu poate fi acceptat (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Într-o conferinţă organizată de liderul PNL pe tema Ucrainei, Antonescu a fost întrebat cum vede faptul că Parlamentul ucrainean a abrogat o lege care prevede recunoaşterea limbilor regionale, inclusiv limba română.

”Sunt şi lucruri care pentru noi nu pot fi liniştitoare şi nu pot fi acceptabile. Atunci când am vorbit de evoluţiile democratice ale Ucrainei, am avut în vedere, după standarde europene, şi drepturile minorităţilor naţionale. În această privinţă trebuie spus foarte limpede că această lege care a fost astăzi abrogată, lege dată în timpul regimului Ianukovici, era o lege bună şi era o lege conformă cu standardele democraţiei europene şi este încă o ţintă a diplomaţiei româneşti, aceea de a face viitorii parteneri ai noştri de la Kiev, Guvernul, autorităţile democratic alese în curând la Kiev, că asupra acestei chestiuni trebuie să revină, că nu există democraţie europeană în sensul deplin al cuvântului fără dreptul la identitate al minorităţilor naţionale”, a declarat Antonescu.

Parlamentul ucrainean a abrogat duminică o lege adoptată în 2012, în mandatul lui Ianukovici, care stabilea cadrul legal pentru o extindere a folosirii limbilor minorităţilor şi care a a permis utilizarea rusei în estul ţării, relatează postul Russia Today în pagina electronică.

Textul permitea utilizarea limbii ruse în afaceri, în şcoli, dar şi în alte domenii. Adoptarea legii a fost unul dintre punctele importante ale campaniei lui Ianukovici, destituit sâmbătă din funcţia de preşedinte al ţării. El s-a angajat la vremea respectivă să răstoarne promovarea limbii ucrainene ca singura limbă în ţară de către fostul preşedinte Viktor Iuşcenko.

"Noile autorităţi de la Kiev au o tendinţă naţionalistă şi consideră limba rusă o ameninţare la adresa identităţii naţionale", comentează postul rus.

Legea prevedea că limba ucraineană este singura limbă de stat şi că, pe teritoriul Ucrainei, este garantată utilizarea limbilor regionale, care includ limbile moldovenească, română, rusă, belarusă, bulgară, armeană, găgăuză, germană, greacă modernă, poloneză, slovacă, maghiară.

Ministerul român al Afacerilor Externe reacţiona, la vremea respectivă, afirmând că România nu acceptă existenţa unei limbi moldoveneşti, referindu-se la legea aflată în dezbatere parlamentară în Ucraina care făcea distincţie între limba română şi cea moldovenească.

Postul anunţă, de asemenea, primul "eşec" al Parlamentului ucrainean, care nu a putut să îl destituie din funcţie pe şeful Înaltei Curţi Comericale Viktor Tatikov. Rezoluţia de destituire a fost votată de 223 de deputaţi, în contextul în care erau necesare 226 de voturi.

Acest eşec a avut loc după ce unii parlamentari au criticat Legislativul pentru dorinţa de a destitui judecători cu o "necesitate revoluţionară în minte", pe care au denunţat-o ca greşită.

Potrivit agenţiei ruse Interfax, Parlamentul i-a destituit duminică din funcţii pe miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici