Armata a prezentat o fotografie cu un misterios "vas străin", presupus rus, în largul Stockholmului. Explicaţia Moscovei - FOTO

Misterul se adâncea duminică în jurul operaţiunii armatei suedeze declanşate în urma unor informaţii despre o "activitate submarină străină", în largul capitalei Stockholm, şi publicării unei fotografii cu un misterios "vas străin".

Urmărește
10298 afișări
Imaginea articolului Armata a prezentat o fotografie cu un misterios "vas străin", presupus rus, în largul Stockholmului. Explicaţia Moscovei - FOTO

Armata a prezentat o fotografie cu un misterios "vas străin", presupus rus, în largul Stockholmului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 12:51 - Moscova afirmă că submarinul căutat de suedezi în Marea Baltică este olandez

Misteriosul submarin detectat în largul coastelor capitalei Stockholm, pe care armata suedeză îl caută în Marea Baltică, este olandez, a declarat luni o sursă din cadrul Ministerului rus al Apărării citată de agenţia rusă de ştiri Interfax.

"Recomandăm (autorităţilor suedeze) să ceară informaţii Comandamentului Forţelor Navale ale Olandei", a declarat această sursă, în contextul în care, potrivit unor speculaţii în presa suedeză, submarinul respectiv ar fi rusesc.

TITLURILE ZILEI

"Este un submarin cu propulsie diesel-electrică olandez, Bruinvis, care efectua săptămâna trecută" exerciţii, "inclusiv ieşiri de urgenţă la suprafaţă, în imediata apropiere a (oraşului) Stockholm", a spus sursa citată.

Acest submarin a intrat vineri în portul Tallinn, capitala Estoniei, şi "probabil îşi va relua drumul astăzi (luni)" înapoi în Olanda, mai afirmă sursa de la Ministerul rus al Apărării.

"Nu este al nostru, este un vas străin", a declarat pentru presă contraamiralul Anders Grenstad duminică seara, comentând în legătură cu o fotografie de proastă calitate făcută sâmbătă dimineaţa de către o "sursă" care a furnizat informaţia.

"Nu este o vânătoare de submarine. Recuperăm probele care permit să se demonstreze o activitate submarină străină", a adăugat el, precizând că o zonă din estul capitalei suedeze pare să "intereseze o putere străină".

Armata suedeză a declanşat sâmbătă seara o operaţiune militară de amploare, în care au fost implicaţi peste 200 de oameni, nave, dragoare de mine şi elicoptere, care au verificat o zonă a Mării Baltice de aproximativ 50 de kilometri, după ce un martor a anunţat că a văzut un "obiect fabricat de om" în apă.

Rusia a dezminţit duminică informaţii publicate de presa suedeză, potrivit cărora forţele suedeze caută un submarin rus avariat în largul oraşului Stockholm.

"Nu este nicio situaţie neobişnuită şi cu atât mai puţin vreun accident implicând nave ruseşti", a anunţat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Anders Grenstad a dezminţit totodată informaţii din presa suedeză. "Potrivit informaţiilor pe care le avem, noi nu putem să ajungem la aceleaşi concluzii ca presa. Nu avem nicio informaţie despre vreun mesaj de urgenţă ori despre folosirea unei frecvenţe speciale", a declarat contraamiralul.

Cotidianul Svenska Dagbladet a scris duminică seara că serviciile de informaţii suedeze au interceptat frecvenţe radio într-un perimetru situat între zona de coastă a Stockhomului şi enclava rusă Kaliningrad, unde îşi are baza o parte a Flotei ruseşti la Marea Baltică, inclusiv minisubmarine.

Cotidianul scrie, citând surse militare sub protecţia anonimatului, că este vorba despre frecvenţe speciale, utilizate de ruşi în situaţii de urgenţă.

Surse militare au declarat pentru cotidian că aceste frecvenţe, în rusă, au fost interceptate joi seara, cu o zi înainte ca martorul să vorbească despre ceea ce a observat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici