Armata britanică neagă acuzaţiile privind mutilarea cadavrelor unor insurgenţi irakieni

Oficiali ai armatei britanice au respins luni, în timpul unei anchete publice, "zvonurile fără fundament" potrivit cărora militari britanici ar fi mutilat cadavrele unor insurgenţi, după o luptă, în 2004.

Urmărește
157 afișări
Imaginea articolului Armata britanică neagă acuzaţiile privind mutilarea cadavrelor unor insurgenţi irakieni

Armata britanică neagă acuzaţiile privind mutilarea cadavrelor unor insurgenţi irakieni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ancheta "Al-Sweady", de la Hamid Al-Sweady, un irakian decedat la vârsta de 19 ani, examinează acuzaţii potrivit cărora militari britanici ar fi ucis irakieni pe care i-au luat prizonieri după un schimb de focuri la o barieră de control în provincia Maysan, în sudul Irakului, în mai 2004.

În plus, militarii britanici sunt acuzaţi că i-au torturat pe prizonieri, în perioada mai-septembrie 2004, la Camp Abu Naji (CAN) şi într-un centru de detenţie.

În timpul audierii de luni, colonelul Adam Griffiths a declarat că nu a observat vreun indiciu care ar sugera că aproximativ zece cadavre transferate la Camp Abu Naji au fost mutilate înainte de a fi predate rudelor victimelor.

"Nu am crezut vreodată că unul dintre militarii noştri ar fi mutilat un cadavru, nu am văzut aşa ceva la acea vreme şi nici nu am văzut vreo probă de când această idee a fost acreditată", a declarat Griffiths în timpul audierii din cadrul anchetei publice.

Colonelul britanic a sugerat că aceste zvonuri ar proveni "din lipsa de cunoaştere a populaţiei locale cu privire la rănile care pot fi suferite în timpul luptelor".

Unele cadavre aveau membre tăiate şi răni cauzate de gloanţe, a adăugat colonelul Griffiths, care a recunoscut, totuşi, că ordinul de a aduce cadavre în tabără a fost "foarte neobişnuit".

Sergentul James Gadsby, care a ajutat la descărcarea cadavrelor la Camp Abu Naji, a afirmat, de asemenea, în cadrul audierii, că, în opinia sa, cadavrele prezentau răni suferite în timpul luptelor.

"Nu am remarcat răni care ar fi putut fi cauzate de altceva decât de focuri de pe câmpul de luptă", a declarat el.

Ancheta publică a fost lansată în martie, după ce cinci irakieni au depus la Înalta Curte o plângere pentru încălcarea drepturilor omului.

În decembrie 2012, Ministerul britanic al Apărării a anunţat că a plătit 15,1 milioane de lire sterline (17,6 milioane de euro) despăgubiri şi interese unui număr de peste 200 de irakieni care ar fi fost deţinuţi ilegal şi torturaţi de către trupele britanice, în urma invadării Irakului, în 2003. Trupele britanice au părăsit Irakul în 2009.

O altă anchetă publică a conchis în septembrie 2011 că un irakian în vârstă de 26 de ani, Baha Moussa, a decedat în 2003, la Basra, din cauza unor rele tratamente ale militarilor britanici.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici