Armata nord-coreeană a anunţat că a primit aprobarea pentru lovituri nucleare împotriva SUA: "Momentul exploziei se apropie repede". SUA: Coreea de Nord ar trebui să îşi oprească ameninţările

Armata nord-coreeană a anunţat joi că a primit aprobarea finală pentru a declanşa operaţiuni militare împotriva Statelor Unite, inclusiv eventuale lovituri nucleare. Casa Albă a cerut miercuri Coreei de Nord să înceteze cu ameninţările, după ce statul stalinist şi-a intensificat retorica belicoasă.

Urmărește
10134 afișări
Imaginea articolului Armata nord-coreeană a anunţat că a primit aprobarea pentru lovituri nucleare împotriva SUA: "Momentul exploziei se apropie repede". SUA: Coreea de Nord ar trebui să îşi oprească ameninţările

Armata nord-coreeană a anunţat că a primit aprobarea pentru lovituri nucleare împotriva SUA: "Momentul exploziei se apropie repede" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un comunicat citat de agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, primit la Seul, Statul Major General al armatei declară că informează în mod oficial Washingtonul că ameninţările americane vor fi "zdrobite" prin "mijloace de lovire nucleară".

"Operaţiunea nemiloasă a forţelor armate revoluţionare (nord-coreene) în acest sens a fost definitiv examinată şi ratificată", afirmă armata.

Phenianul a multiplicat provocările, în ultimele săptămâni, şi a ameninţat cu eventuale lovituri împotriva Statelor Unite, Hawaii şi Guam, în Pacific.

"Momentul exploziei se apropie repede", se adaugă în comunicat, care oferă asigurări că un război ar putea avea loc în Peninsula Coreea încă de "astăzi" (joi) sau "mâine" (vineri).

"Ţinând cont de această situaţie, Statul Major General al armatei nord-coreene, însărcinat cu toate operaţiunile, va adopta contramăsuri militare practice puternice", se arată în continuare în document.

Armata apreciază că responsabilitatea actualei crize "revine în întregime" Statelor Unite, evocând participarea unor bombardiere americane de tip B-52, capabile să transporte bombe nucleare, şi a unor bombardiere "invizibile" de tip B-2 la manevre militare comune cu Coreea de Sud, care se desfăşoară în prezent.

"Întreaga peninsulă coreeană nu a (mai) fost expusă, niciodată ca acum, unui asemenea pericol de război nuclear", se avertizează în comunicat. 

Casa Albă a cerut miercuri Coreei de Nord să înceteze cu ameninţările, după ce statul stalinist şi-a intensificat retorica belicoasă, declarându-şi armata pregătită să declanşeze eventuale lovituri nucleare împotriva Statelor Unite 

"Am văzut astăzi o nouă declaraţie a Coreei de Nord, care agită încă o dată o ameninţare neconstructivă", a declarat Caitlin Hayden, o purtătoare de cuvânt a Consiliul Naţional american de Securitate.

"Aceasta este o nouă declaraţie provocatoare care izolează încă un pic Coreea de Nord de restul comunităţii internaţionale şi subliniază nevoia sa de dezvoltare economică", a adăugat ea.

"Coreea de Nord ar trebui să îşi oprească ameninţările provocatoare şi să se conformeze mai degrabă obligaţiilor sale internaţionale", a continuat Hayden.

Coreea de Nord a ameninţat deja Statele Unite, luna trecută, cu o lovitură nucleară preventivă.

Însă, în pofida faptului că Phenianul a efectuat cu succes un test nuclear în urmă cu câteva săptămâni, majoritatea experţilor afirmă că statul stalinist nu dispune încă de tehnologia care să îi permită să instaleze ogive nucleare pe rachete balistice capabile să atingă baze americane în Pacific sau teritoriul american.

Pentagonul a declarat miercuri că ia "foarte în serios" ameninţările Coreei de Nord referitoare la lovirea teritoriului american şi Insulelor Guam, declarându-se "pregătit să răspundă oricărei eventualităţi".

Coreea de Nord şi-a plasat armata în stare de luptă marţi şi a cerut unităţilor sale speciale "strategice" să se pregătească pentru eventuale lovituri împotriva Statelor Unite, Hawaii şi Insulelor Guam.

Însă, în pofida unei lansări cu succes a unei rachete cu rază lungă de acţiune la 12 decembrie - considerată de Seul şi aliaţii săi o rachetă balistică -, unii experţi consideră că Phenianul este departe de a stăpâni tehnica necesară efectuării unor tiruri cu rachete intercontinentale capabile să lovească Statele Unite.

De asemenea, Hawaii şi Guam sunt considerate în afara razei de acţiune a rachetelor cu rază medie create de către Coreea de Nord, care ar putea atinge, în schimb, baze americane din Japonia şi Coreea de Sud.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici