Armata SUA avertizează că s-ar putea să nu-şi mai plătească angajaţii din una dintre cele mai fierbinţi zone de pe glob

Armata Statelor Unite a informat că a început să îşi notifice cei aproximativ 9.000 de angajaţi sud-coreeni că ar putea să nu le mai poată plăti salariile dacă Seulul şi Washingtonul nu vor ajunge la un acord privind finanţarea trupelor americane din Coreea de Sud, potrivit Reuters.

Urmărește
5207 afișări
Imaginea articolului Armata SUA avertizează că s-ar putea să nu-şi mai plătească angajaţii din una dintre cele mai fierbinţi zone de pe glob

Armata SUA avertizează că s-ar putea să nu-şi mai plătească angajaţii din una dintre cele mai fierbinţi zone de pe glob

Decizia vine în contextul în care cele două ţări au purtat şase runde de negocieri până acum, însă nu au ajuns la o înţelegere, în contextul în care Administraţia Trump a cerut Seulului să îşi crească simţitor contribuţia pentru staţionarea celor aproximativ 28.500 de militari americani pe teritoriul său.

Ultimul acord dintre cele două părţi a expirat la finalul anului 2019, dar Armata Statelor Unite foloseşte „fonduri de rezervă” pentru a se asigura că lipsa unei înţelegeri nu îi va afecta pe angajaţii sud-coreeni din domeniul tehnic şi administrativ, a declarat ambasadorul Statelor Unite la Seul, Harry Harris.

Forţele Armate americane din Coreea de Sud (USFK) au anunţat că au început să le trimită notificări angajaţilor sud-coreeni, în conformitate cu legislaţia americană, care prevede un preaviz de 60 de zile în aceste cazuri.

„Fără angajamentul continuu al Republicii Coreea privind împărţirea cheltuielilor, fondurile USFK se vor termina în curând şi nu vom mai putea plăti salariile”, informează USFK prin intermediul unui comunicat.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump a declarat în repetate rânduri că autorităţile din Coreea de Sud ar trebui să suporte o parte mai mare a cheltuielilor cu trupele americane staţionate pe teritoriul său. Coreea de Sud găzduieşte trupe americane din perioada Războiului Coreean din 1950-1953, conflict care s-a încheiat cu un armistiţiu, nu cu un tratat de pace.

Recent, Washingtonul a cerut ca Seulul să îşi mărească contribuţia în acest sens la 5 miliarde de dolari pe an, o sumă de cinci ori mai mare decât cea pe care Coreea de Sud a fost de acord să o plătească anul trecut, însă ambasadorul Harris a informat recent că Statele Unite au făcut un „compromis” privind suma pe care o solicită şi speră ca partea coreeană să facă o nouă ofertă.

Oficialii sud-coreeni au declarat, însă, că solicitarea Statelor Unite este „in afara cadrului acordului actual” şi că orice înţelegere trebuie să fie „rezonabilă, corectă şi acceptabilă pentru ambele părţi”.

Salariile celor aproximativ 8.700 de angajaţi din domeniul administrativ şi tehnic ai USFK au fost până acum plătite în proporţie de 70% de către Coreea de Sud.

Foto: Profimedia Images

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici