- Home
- Externe
- WASHINGTON, (27.06.2013, 11:57)
- Ion Gaidau - Mediafax
Atacurile cibernetice împotriva telefoanelor mobile au crescut cu peste 600%. Ce "arme" folosesc piraţii informatici
Utilizatorii de smartphone-uri nu sunt la adăpost de piraţii informatici, care şi-au multiplicat atacurile împotriva telefoanelor mobile în acest an, folosind ca arme de la simpla escrocherie comercială până la spionajul industrial, anunţă un studiu apărut miercuri.
Urmărește
1662 afișări
Atacurile cibernetice împotriva telefoanelor mobile au crescut cu peste 600%. Ce "arme" folosesc piraţii informatici (Imagine: Shutterstock)
În perioada martie 2012-martie 2013, numărul programelor suspecte introduse în telefoanele conectate la Internet a crescut cu 614%, a calculat Juniper, cu sediul în Silicon Valley, în California (vest).
Juniper arată în studiul său că sistemul de operare Android, produs de Google, este cel mai expus acestor atacuri informatice, în proporţie de 92%.
Acest fapt se explică prin dominaţia mondială a sistemului de operare Android în sector, unde ocupă aproximativ trei sferturi din piaţă. Dar, apreciază Karim Toubba, de la Juniper, este un semn că sistemul de operare "Android nu are un sistem cu filtru de securitate riguros", chiar dacă notează că "toate sistemele de operare au propriile vulnerabilităţi".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din prima zi de mandat, Trump semnează ordine executive cu consecințe majore: Începe deportarea în masă a imigranților, pune capăt dreptului la cetățenie prin naștere, grațiază inculpații de la Capitoliu. Ce alte decizii a luat Președintele SUA
-
Războiul din Ucraina, ziua 1063. UE intenţionează să elimine combustibilii fosili din Rusia / Erdogan intenţionează să discute cu Trump despre încetarea războiului Rusiei în Ucraina
-
Donald Trump a graţiat 1.500 de inculpaţi după asaltul Capitoliului din 2021
-
SUA ies din Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi din Acordul climatic de la Paris
Primul tip de atacuri constă în mesaje comerciale trimise pentru a propune un serviciu fals, prin care se cere o plată modică, de 10 sau 50 de cenţi, de exemplu. În general, utilizatorii conştientizează atacul abia după ce observă câţiva cenţi în plus pe factură.
Atacurile cibernetice "pot să nu lase urme", explică Toubba, fiindcă numerele utilizate sunt închise imediat după încasarea banilor în doar câteva zile. Adeseori, aceasta se prezintă sub forma unui SMS sau unor email-uri care propun actualizarea unui program sau unei aplicaţii.
Studiul relevă că majoritatea atacurilor sunt iniţiate din Rusia sau China.
Juniper observă, de asemenea, dezvoltarea unor atacuri mai sofisticate, precum piratarea unor date ale companiilor sau guvernamentale.
"Ei (piraţii) pot utiliza aparatul ca un dispozitiv de recunoaştere înainte să meargă mai departe în reţeaua unei întreprinderi", explică Toubba, notând că numeroşi salariaţi au acces la serverul de la serviciu prin intermediul telefonului personal.
Juniper afirmă că a observat "mai multe atacuri (împotriva smartphone-urilor) putând fi utilizate pentru a fura informaţii sensibile de la întreprinderi sau pentru a lansa o infiltrare mai largă". O tendinţă infracţională care ar trebui să crească în mod "exponenţial în anii viitori", avertizează raportul.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum a început succesul lui Trump? Președintele și-a construit popularitatea prin afaceri, apariții TV regulate și expunere uriașă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
O mai ții minte pe Maria Olaru? Cum arată acum fosta campioană de la Sydney și prin ce dramă a trecut
CANCAN.RO
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mai mari cu 420 de lei, după indexarea din 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. UE intenţionează să elimine combustibilii fosili din Rusia / Erdogan intenţionează să discute cu Trump despre încetarea războiului Rusiei în Ucraina
-
astăzi, 07:29
Moldova şi regiunea separatistă Transnistria se apropie de un acord privind furnizarea de gaze