Audieri în Congres în cazul de adulter care a determinat demisia lui David Petraeus

Oficiali ai FBI şi CIA urmează să prezinte, marţi, în Congres ancheta privind adulterul care a determinat demisia surpriză a directorului CIA David Petraeus, potrivit presei americane.

Urmărește
217 afișări
Imaginea articolului Audieri în Congres în cazul de adulter care a determinat demisia lui David Petraeus

Audieri în Congres în cazul de adulter care a determinat demisia lui David Petraeus (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Această demisie intervine după o serie de e-mailuri "ameninţătoare" adresate de amanta generalului Petraeus unei a doua femei pe care ea ar fi considerat-o drept rivala sa.

Luni fiind zi liberă în Statele Unite, audierile unor oficiali de rang înalt din cadrul poliţiei federale şi agenţiei de informaţii vor avea loc abia marţi, potrivit presei.

Ele au loc în timp ce clasa politică americană continuă să ceară explicaţii în privinţa calendarului anchetei, repercusiunilor sau eventualelor prejudicii la adresa securităţii naţionale din spatele acestei afeceri de adulter

"Nu există niciun prejudiciu pentru securitatea naţională. Până în prezent nu a fost cazul", a afirmat duminică pentru Fox News preşedinta comisiei pentru serviciile de informaţii din Senatul american, democrata Dianne Feinstein.

Petraeus, care conduce de aproximativ un an agenţia de informaţii, a anunţat vineri că şi-a prezentat demisia în faţa preşedintelui Barack Obama, care a acceptat-o în ziua următoare.

"După 37 de ani de căsătorie, am dat dovadă de o enormă lipsă de judecată angajându-mă într-o relaţie extraconjugală. Un astfel de comportament este inacceptabil atât ca soţ, cât şi ca lider al unei organizaţii ca a noastră", a explicat el într-un mesaj adresat angajaţilor agenţiei.

Presa americană a descoperit rapid că amanta sa este Paula Broadwell, care a împlinit vineri 40 de ani. Fost militar, ea a petrecut un an în Afganistan pentru a scrie o biografie a generalului: All In: The Education of General Petraeus.

FBI a descoperit relaţia, în prezent încheiată, anchetând nişte e-mailuri "ameninţătoare" ale lui Broadwell adresate unei alte femei care, înspăimântată, a cerut protecţia FBI, potrivit presei.

Aceasta din urmă a declarat duminică pentru agenţia AP, că se numeşte Jill Kelley. Ea are 37 de ani, locuieşte în Tampa, Florida, şi ar fi o prietenă veche a generalului.

Ea nu are niciun statul special în cadrul armatei şi lucrează ca "agent de legătură socială" la o bază aeriană din Florida, potrivit agenţiei americane.

Ancheta a ajuns ulterior la Petraeus, care ar fi fost interogat de FBI "în urmă cu două săptămâni", au declarat oficiali din cadrul poliţiei pentru Washington Post.

Potrivit New York Post, care citează oficiali guvernamentali, mesajele conţineau fraze precum: "Ştiu ce ai făcut, pleacă, îndepărtează-te de tipul meu".

Broadwell, căsătorită cu un medic radiolog, locuieşte în Charlotte (North Carolina) şi are doi copii.

New York Times afirmase anterior că cele două femei par să fi "rivalizat pentru recunoaştere (din partea lui Petraeus), dacă nu pentru afecţiunea lui".

Potrivit Washington Post, Paula "resimţea existenţa acestei femei drept o ameninţare pentru relaţia ei cu Petraeus".

Duminică, Kelley a explicat că familia sa şi cea a generalului Petraeus erau prietene de cinci ani.

"Îi respectăm viaţa privată şi pe cea a familiei sale şi vrem acelaşi lucru pentru noi şi cei trei copii ai noştri", a declarat ea într-un comunicat transmis de postul de televiziune ABC.

Potrivit unui apropiat al lui Petraeus, citat de ABC News, relaţia dintre general şi Kelley este pur "amicală".

Dar în afara cazului de adulter, clasa politică îşi pune întrebări cu privire la anchetă.

Peter King, un oficial republican de rang înalt al comisiei pentru securitate naţională din Camera Reprezentanţilor, a declarat pentru CNN "că îşi pune întrebări în legătură cu toată această afacere, în legătură cu modul în care aceste e-mailuri au ajuns la FBI şi mai ales de cum a anchetat FBI atâta vreme, în timp ce generalul Petraeus era implicat. FBI ar fi trebuit să discute cu preşedintele, iar acum se pare că FBI a realizat abia în ziua alegerilor că generalul era implicat".

De cealaltă parte, senatorul democrat de New Jersey Robert Menendez susţine că "lanţul evenimentelor este clar". "Dacă nu vom afla altceva, nu văd absolut nicio conspiraţie în spatele fiecărei uşi", a declarat el.

În opinia lui Feinstein, nu există nicio legătură între demisia directorului CIA şi atacul împotriva consulatului american din 11 septembrie de la Benghazi (Libia).

Fostul director al CIA ar fi trebui audiat joi de congresmeni în acest dosar dar de atunci el a fost înlocuit cu Mike Morrell, care asigură interimatul.

Senatoarea a afirmat că Petraeus "ar putea foarte bine" să fie chemat să depună mărturie.

Gestionarea acestui atac de către administraţia Obama nu încetează să creeze polemică.

Aceasta a afirmat că o comisie a sa va ancheta pentru a stabili de ce FBI nu a informat-o în legătură cu cazul Petraeus. "Ar fi trebuit să fim informaţi, este vorba despre ceva ce ar fi putut avea un efect asupra securităţii naţionale".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici