- Home
- Externe
- SYDNEY, (17.12.2014, 12:33)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Australia consolidează securitatea după luarea de ostatici de la Sydney - VIDEO
Autorităţile australiene au promis miercuri transparenţă totală asupra motivelor pentru care autorul luării de ostatici din Sydney, cu un trecut violent şi extremism, nu se afla sub supraveghere, consolidând totodată măsurile de securitate în cel mai mare oraş din Australia.
Urmărește
121 afișări
Australia consolidează securitatea după luarea de ostatici de la Sydney (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Luarea de ostatici de la cafeneau din Sydney s-a soldat marţi, după intervenţia unităţilor de elită ale poliţiei, cu moartea a două persoane şi a atacatorului, un australian de origine iraniană în vârstă de 50 de ani.
Man Haron Monis se afla în libertate pe cauţiune, după ce a fost inculpat pentru complicitate la uciderea fostei sale soţii. De asemenea, el făcea obiectul unor proceduri judiciare pentru zeci de agresiuni şi abuzuri sexuale.
Luna trecută, Man Haron Monis a publicat un mesaj pe site-ul său, în care jura credinţă "califului musulmanilor", putând fi vorba despre liderul organizaţiei Stat Islamic (SI) în Irak şi Siria, Abu Bakr al-Baghdadi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
Cu toate acestea, el se afla în libertate, iar luni a luat ostatice 17 persoane la cafeneaua Lindt Chocolat din centrul oraşului Sydney, pe care le-a obligat să afişeze un steag negru pe care era scris în arabă crezul musulman.
În urma incidentului, numeroase întrebări au apărut în Australia în legătură cu motivele pentru care nimeni nu s-a interesat de comportamentul autorului acestui atac, despre care premierul Tony Abbot a afirmat că este "nebun".
El era bine cunoscut de poliţia din statul New South Wales şi de poliţia federală, precum şi de serviciul intern de informaţii ASTO, dar nu se afla pe lista persoanelor supravegheate de serviciul antiterorist.
"Există întrebări la care oficialii vor trebui să răspundă, întrucât autorul atacului s-a aflat în atenţia agenţiilor de securitate", a declarat premierul Abbot, pentru postul de radio ABC.
"Dorim să aflăm de ce nu a fost supravegheat, ţinând cont de trecutul său marcat de violenţe, instabilitate psihică şi interesul pentru extremism", a adăugat el.
Un raport asupra evenimentelor care au precedat luarea de ostatici, asupra motivelor pentru care Monis nu era supravegheat şi deţinea o armă va fi făcut public, a declarat premierul australian, care a promis transparenţă totală în acest caz.
"Sistemul nu a abordat corect situaţia acestei persoane şi va trebui să tragem învăţămintele din tot ceea ce s-a întâmplat", a mai afirmat premierul australian. "Opinia publică mi se poate adresa cu întrebări atât mie, cât şi miniştrilor. Am vedere să fac public raportul asupra evenimentelor, iar acesta să fie accesibil tuturor", a subliniat premierul Tony Abbott.
Între timp, cartierul Martin Place, din centrul oraşului, nu mai este blocat de forţe de ordine, ca în timpul luării de ostatici. Cu toate acestea, nivelul de securitate a fost consolidat la Sydney, unde sute de poliţişti se află în misiune pe străzile din oraş.
Comandantul Michael Fuller, care conduce operaţiunea, a explicat că este vorba despre asigurarea opiniei publice. "Este o operaţiune care vizează prezenţa poliţiştilor în locurile publice, la evenimente sportive şi în orice loc public considerat de interes de poliţie", în apropierea petrecerilor pentru sfârşitul anului, a afirmat el.
Oficialul australian a asigurat însă că nu există informaţii cu privire la riscul producerii unui incident similar. "Am văzut teama din privirile oamenilor", iar "singura modalitate prin care cetăţenii se vor simţi în siguranţă este o prezenţă consolidată a poziţiei", a subliniat el.
Incidente prezentând caracteristici de "ură rasială" au fost înregistrate, în pofida condamnării luării de ostatici, de către peste 40 de organizaţii musulmene, chiar înainte de încheierea acţiunii, a adăugat ofiţerul.
El a asigurat însă că este vorba despre cazuri izolate, minore, în comparaţie cu solidaritatea faţă de comunitatea musulmană manifestată în cadrul societăţii.
Citeşte şi:
ANALIZĂ: Autorul atacului de la Sydney, un musulman radicalizat care suferea de instabilitate mentală
Citeşte şi:
O jurnalistă a izbucnit în lacrimi în direct, când anunţa numele uneia dintre victimele de la Sydney - VIDEO
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Cine este autorul luării de ostatici din Sydney
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe