„Ceea de putem oferi este experienţa noastră”, a declarat Bishop, făcând referire la o lege australiană din 1996 prin care se interzice achiziţionarea de arme automate şi semiautomate.
„Însă, până la urmă, depinde de legiuitorii din Statele Unite, şi de publicul din Statele Unite, să schimbe legile pentru a se asigură că un incident de acest fel nu se va mai petrece”, a completat ministrul australian.
În 1996, un individ înarmat cu mai multe arme semiautomate a deschis focul la muzeul închisorii coloniale Port Arthur din Tasmania, ucigând 35 de persoane.
În urma acestui incident, autorităţile australiene au înăsprit legislaţia privind regimul armelor, interzicând anumite categorii de arme.
Peste 600.000 de arme au fost distruse în urma schimbări legislaţie, reformă care deşi controversată în acel moment, este acum susţinută de o mare parte a populaţiei.
Deşi incidentele armate violente nu au dispărut complet, astfel de masacre nu s-au mai petrecut în Australia, spre deosebire de SUA unde astfel de evenimente sunt relativ comune.
James Carouso, ambasadorul american la Canberra, a admis că ţara sa ar putea avea de învăţat de la Australia în ceea ce priveşte regimul armelor.