Austria este dispusă să medieze conflictul diplomatic între Rusia şi Occident în privinţa cazului Skripal

Austria este pregătită să medieze conflictul diplomatic între Rusia şi Occident, generat în urma atacului cu o substanţă neurotoxică asupra unui fost spion rus în oraşul englez Salisbury, a anunţat ministrul austriac de Externe, Karin Kneissl, relatează site-ul agenţiei Sputnik.

Urmărește
693 afișări
Imaginea articolului Austria este dispusă să medieze conflictul diplomatic între Rusia şi Occident în privinţa cazului Skripal

Austria este dispusă să medieze conflictul diplomatic între Rusia şi Occident în privinţa cazului Skripal

Austria a refuzat să expulzeze diplomaţi ruşi, argumentând că vrea menţinerea neutralităţii şi a canalelor de dialog.

"Suntem un partener pentru toate părţile implicate. Dacă ni se va cere să mediem, atunci vom acţiona cu siguranţă. Am spus încă de luni că Austria nu va expulza diplomaţii ruşi, deoarece în situaţii critice este extrem de important să se menţină canalele de dialog. Acţionăm în baza experienţei anterioare şi am fost întotdeauna atenţi în ceea ce priveşte expulzarea unor diplomaţi", a spus Kneissl.

Şefa diplomaţiei de la Viena a precizat că o eventuală decizie de sancţionare în cazul Skripal va putea fi luată abia după prezentarea unor dovezi concrete şi după o investigaţie amănunţită.

"Dacă dovezile vor arăta că în acest caz otrăvirea lui Serghei Skripal poate fi atribuită Rusiei sau dacă a fost transmis un astfel de ordin, atunci ar putea fi dezvoltat un mecanism pentru acţiuni multilaterale împotriva Rusiei în baza Convenţiei privind Interzicerea Armelor Chimice. Acestea fiind spuse, acţiunile bilaterale din partea noastră sunt în afara agendei, excludem varianta [expulzării diplomaţilor ruşi]", a mai spus Karin Kneissl.

SUA, Canada, Australia şi 17 state membre ale Uniunii Europene au decis să expulzeze diplomaţi ruşi ca reacţie la atacul neurotoxic din Marea Britanie, despre care se crede că ar fi fost orchestrat de Moscova.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacaţi cu o substanţă neurotoxică. Rusia a respins toate acuzaţiile.

Marea Britanie, Uniunea Europeană şi SUA susţin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicaţie plauzibilă şi au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a anunţat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat agentul neurotoxic "Novichok", folosit asupra lui Serghei şi a Iuliei Skripal.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici