Autorităţile afgane au eliberat 65 de deţinuţi consideraţi periculoşi de către SUA

Autorităţile afgane au eliberat joi 65 de presupuşi combatanţi talibani încarceraţi la Închisoarea Bagram, în pofida unor proteste puternice din partea Statelor Unite, care îi consideră o ameninţare la adresa securităţii ţării, au anunţat oficiali afgani.

Urmărește
313 afișări
Imaginea articolului Autorităţile afgane au eliberat 65 de deţinuţi consideraţi periculoşi de către SUA

Autorităţile afgane au eliberat 65 de deţinuţi consideraţi periculoşi de către SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cei 65 de deţinuţi au fost eliberaţi şi au părăsit incinta Închisorii Bagram în această (joi) dimineaţa", a declarat pentru AFP Abdul Shukor Dadras, un membru al Comitetului însărcinat cu evaluarea statutului persoanelor deţinute în închisori afgane.

"Noi i-am eliberat. Au plecat cu maşini acasă, dar nu noi le-am organizat transportul", a confirmat pentru AFP generalul Ghulam Farouq, şeful Poliţiei Militare a închisorii.

Kabulul a anunţat la 9 ianuarie că un total de 72 de deţinuţi de la Bagram, în apropiere de Kabul, urmează să fie eliberaţi din cauza lipsei de probe, declanşând proteste puternice din partea unor oficiali americani.

Potrivit Statelor Unite, aceşti deţinuţi sunt "persoane periculoase" care au legături directe cu atacuri sângeroase comise împotriva militarilor NATO şi membrilor forţelor naţionale afgane.

Autorităţile afgane au anunţat, la începutul săptămânii, că au "restudiat" dosarele acestor deţinuţi din perspectiva plângerilor depuse de către Statele Unite şi că au aprobat eliberarea a 65 dintre ei, în pofida protestelor americane.

Eliberarea celor 65 de deţinuţi este "un pas înapoi pentru statul de drept în Afganistan" şi "o sursă legitimă de îngrijorare" pentru forţele de securitate afgane şi internaţionale, care se confruntă cu insurecţia talibană, au reacţionat săptămâna aceasta forţele americane.

Controlul asupra celei mai mari părţi a Închisorii Bagram, cunoscută şi sub numele de "Guantanamo din Orient", a fost predat autorităţilor afgane de către Statele Unite în martie 2013, într-o ceremonie la care a fost prezent preşedintele afgan Hamid Karzai, care a prezentat evenimentul ca pe un simbol al eforturilor ţării în vederea redobândirii suveranităţii naţionale.

Statele Unite deţin în continuare controlul asupra unei părţi a închisorii, în care sunt încarceraţi presupuşi combatanţi care nu sunt afgani, în special pakistanezi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici