Autorităţile din Hong Kong neagă că ar fi folosit mafia chineză pentru a dispersa manifestanţii

Autorităţile din Hong Kong au negat sâmbătă că s-ar fi folosit de mafia chineză pentru a obţine dispersarea manifestanţilor prodemocraţie, în urma unor confruntări între protestatari şi locuitori nemulţumiţi, printre care s-ar fi amestecat militanţi pro-Beijing şi membri ai triadelor.

Urmărește
372 afișări
Imaginea articolului Autorităţile din Hong Kong neagă că ar fi folosit mafia chineză pentru a dispersa manifestanţii

Autorităţile din Hong Kong neagă că ar fi folosit mafia chineză pentru a dispersa manifestanţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Situaţia era în continuare tensionată în cele trei locuri din fosta colonie britanică ocupate de manifestanţi, care şi-au întărit baricadele de teama repetării confruntărilor de vineri, soldate cu aproximativ zece răniţi.

Poliţia a anunţat arestarea a 19 persoane, dintre care opt indivizi suspectaţi de legături cu triadele, mafia chineză.

Deputaţi prodemocraţie au acuzat Guvernul de colaborare cu aceste grupări mafiote, care se ocupă în mod tradiţional cu traficul de stupefiante, prostituţia, jocurile de noroc şi extorsiunea, dar care investesc tot mai mult în imobiliar sau finanţe, în Hong Kong. Anumite triade sunt suspectate că au relaţii cu puterea politică şi au mai fost acuzate în trecut că au fost plătite pentru a pune capăt unor manifestaţii.

TITLURILE ZILEI

Poliţia "pare să fi dat dovadă de multă indulgenţă faţă de activităţile triadelor", a afirmat deputatul Albert Ho. "Cei care se află la putere în Hong Kong nu au altă opţiune decât să disperseze mitingurile", iar "singurul mod de a face acest lucru, dacă nu o fac ei înşişi, este să le permită altora să o facă".

"Guvernul a utilizat forţe organizate şi chiar bande ale triadelor pentru a încerca să disperseze cetăţenii", a declarat deputatul James To, citat de ziarul South China Morning Post.

Amnesty International a condamnat pasivitatea forţelor de poliţie, acuzându-le că au privit în timp ce manifestanţii, adesea tineri şi neînarmaţi, erau atacaţi de o mulţime ostilă printre care se aflau şi persoane mascate.

Dar ministrul Securităţii, Lai Tung-kwok, a dezminţit aceste "acuzaţii fabricate" şi "excesive".

Starea de nelinişte era perceptibilă sâmbătă în rândul manifestanţilor, care au ieşit în stradă cu zecile de mii de şapte zile pentru a cere instaurarea votului universal deplin şi demisia şefului Executivului, Leung Chun-ying.

Mai multe cazuri de violenţe împotriva jurnaliştilor şi de agresiuni sexuale au fost semnalate în acest oraş, considerat în mod normal drept unul dintre cele mai sigure din lume. Clubul corespondenţilor străini din Hong Kong (FCC) a menţionat agresiuni împotriva a cinci jurnalişti.

Tensiunile au fost intense în Mong Kok, un cartier comercial dens populat din Kowloon, unde au avut loc vineri cele mai violente incidente, între cele două tabere.

Manifestanţii prodemocraţie au lansat un apel către susţinătorii lor să se adune în jurul orei 20.00 (15.00, ora României) în apropiere de sediul puterii, în centrul Hong Kong-ului, pentru a protesta faţă de aceste confruntări.

Hong Kong se confruntă cu cea mai gravă criză politică de când insula a fost retrocedată Chinei, în 1997, după ce mii de persoane au ieşit în stradă în semn de protest faţă decizia Beijingului, anunţată în august, de a permite votul universal pentru alegerea premierului local în 2017, păstrând, totuşi, controlul asupra candidaturilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici