- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Avertisment: Ungaria, în faţa unei furtuni perfecte, credibilitatea economică a Poloniei, în declin
Economia Ungariei se află în faţa unei furtuni perfecte, sună un avertisment recent, iar riscurile unui scenariu mai sever sunt în creştere. În cazul Poloniei, credibilitatea economică este în scădere, iar polonezii sunt din ce în ce mai pesimişti cu privire la viitor, scrie Ziarul Financiar.
Avertisment: Ungaria, în faţa unei furtuni perfecte, credibilitatea economică a Poloniei, în declin
„O furtună perfectă de şocuri loveşte economia ungară“, iar „riscurile unui scenariu mai sever sunt în creştere“, avertizează Oxford Economics într-un raport recent, potrivit Budapest Business Journal. Ungaria se confruntă cu cea mai ridicată inflaţie din UE în afara statelor baltice, are moneda cu cel mai rapid ritm de depreciere şi se confruntă cu perspectiva unei recesiuni anul viitor.
Poziţia ţării este mai fragilă decât cea a ţărilor vecine din Europa Centrală din cauza deficitelor fiscal şi extern ridicate şi volumului mai mare de datorii externe în valută, toate acestea sporind lipsa de încredere în forint, care a pierdut 13% din valoare până acum în acest an.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
„Dezechilibrul extern în creştere puternică al Ungariei face economia acesteia deosebit de vulnerabilă. Iar datoria externă denominată în dolari şi euro a Ungariei se situează peste cea a ţărilor vecine, însemnând că aceasta suferă disproporţionat de pe urma deprecierii monetare“, se arată în raportul Oxford Economics.
În cazul Poloniei, încrederea scăzută în moneda locală, inflaţia sau declinul investiţiilor private sunt rezultate ale credibilităţii reduse a ţării, avertizează experţii Congresului economic OEES, notează Warsaw Voice.
„Credibilitatea economică este un fel de bun public care trebuie susţinut, nu distrus. Când puterea publică pierde credibilitatea economică, aceasta recurge la propagandă şi mituirea grupurilor importante intereselor politice. Aceasta duce la o scădere a încrederii în moneda locală şi la inflaţie, la diminuarea rezilienţei economiei la diverse şocuri, fiind de asemenea unul dintre factorii responsabili pentru nivelul foarte scăzut al investiţiilor private în economia poloneză din ultimii ani“, arată profesorul Jerzy Hausner, fost vicepremier, în prezent preşedinte OEES.
Potrivit raportului, credibilitatea economică a Poloniei a scăzut semnificativ în perioada 2019-2021. O consecinţă a acestui declin este persistenţa inflaţiei şi eficienţa scăzută a măsurilor antiinflaţioniste, în special politica monetară.
Experţii sugerează şi cum poate fi reclădită credibilitatea economică a Poloniei. Una din recomandări priveşte banca centrală, care ar trebui să-şi concentreze comunicarea pe problema readucerii preţurilor la niveluri stabile, şi nu să se implice în dispute politice.
Polonezii sunt din ce în ce mai pesimişti cu privire la viitorul lor. Un sondaj recent relevă că în doar o lună procentul celor care sunt pesimişti cu privire la viitor a crescut cu până la 11%. Până la 43% dintre polonezi sunt extrem de pesimişti. 56% dintre participanţii la sondaj declară de asemenea că trăiesc mai rău decât cu un an în urmă, iar până la 77% se tem să nu-şi piardă locul de muncă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO