Avertismentul unui expert militar: Regiunea ucraineană Donbas se poate transforma încet-încet în Transnistria

Operaţiunea "antiteroristă" lansată de către Kiev cu scopul de a prelua controlul asupra estului Ucrainei de la separatişti proruşi pare să fie un eşec, la o lună de când a fost lansată, iar bazinul Donbas se poate transforma în altă Transnistrie, avertizează un expert.

Urmărește
8164 afișări
Imaginea articolului Avertismentul unui expert militar: Regiunea ucraineană Donbas se poate transforma încet-încet în Transnistria

Avertismentul unui expert militar: Regiunea ucraineană Donbas se poate transforma încet-încet în Transnistria

"Operaţiunea s-a dovedit ineficientă deoarece forţele ucrainene nu erau pregătite pentru aşa ceva", tranşează expertul militar Mikola Sungurovski.

Iaroslav Gonciar, adjunctul comandantului Batalionului Azov, o unitate de voluntari integrată în Garda Naţională ucraineană, are mai multe explicaţii pentru acest eşec: "trădarea poliţiei şi opoziţia populaţiei, la nivel local, alături de incompetenţa celor care planifică operaţiunile".

Operaţiunea lansată la 13 aprilie avea obiective precise, şi anume dezarmarea rebelilor proruşi, eliberarea clădirilor ocupate (primării, sedii ale administraşiei regionale, poliţiei şi serviciilor secrete) şi restabilirea autorităţii Kievului în regiunile Doneţk şi Lugansk, situate la frontiera cu Rusia şi în care trăiesc aproximativ şapte milioane de oameni.

"Nu vom permite Rusiei să repete scenariul din Crimeea în estul Ucrainei", avertiza preşedintele interimar Olaksandr Turcinov.

În Crimeea, grupări armate proruse - susţinute, se pare, de către forţe speciale din cadrul armatei ruse - au preluat controlul asupra regiunii, după care au organizat un referendum, în pripă, care a condus, în martie la alipirea la Rusia a acestei provincii din sud-estul Ucrainei, o acţiune denunţată drept o anexare de către Kiev şi Occident.

- Proruşii, mai puternici în prezent decât în urmă cu o lună

În prezent, regiunile Doneţk şi Lugansk, care formează împreună Donbas, scapă şi mai mult controlului Kievului, în comparaţie cu situaţia de acum o lună. Proruşii au preluat puterea în majoritatea oraşelor şi controlează o bună parte din aceste teritorii, cu excepţia notabilă a posturilor de la frontiera cu Rusia şi bazelor militare.

Duminica trecută, "republicile populare" autoproclamate la Doneţk şi Lugansk au organizat un referendum asupra independenţei lor, iar "republica" de la Doneţk a cerut Kremlinului să fie "alipită" la Rusia, o cerere la care, pentru moment, nu a primit răspuns.

Încă de la începutul "operaţiunii antiteroriste", forţele loiale Kievului au arătat că nu erau în măsură să lupte în mod eficient împotriva insurgenţilor, în decurs de câteva zile mai multe elicoptere aparţinând armatei fiind doborâte, iar blindate uşoare şi tancuri grele au fost capturate de către rebeli, după ce au fost oprite într-un sat de către o mulţime ostilă - imagini umilitoare pentru armata ucraineană.

"Întocmirea bilanţului acestei operaţiuni nu are sens. Nu există niciun rezultat major, iar forţele ucrainene nu au absolut deloc mijloacele necesare restabilirii ordinii în regiune", afirmă, la Kiev, Volodimir Fesenko, de la Centrul de Studii Politice Penta.

În opinia sa, operaţiunea militară nu va fi în niciun caz suficientă pentru soluţionarea problemei. "Nu va fi posibilă păstrarea Donbasului cu forţa. Acest lucru va fi posibil numai prin negocieri", adaugă el, subliniind asupra necesităţii implicării în proces a elitelor locale, în frunte cu miliardarul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, care este "pivotul" economic al estului ucrainean.

Dacă operaţiunea militară nu este dublată rapid de negocieri, "Donbasul se va transforma încet-încet în Transnistria", o regiune separatistă prorusă din Republica Moldova, care nu este recunoscută de către nimeni, subliniază Fesenko.

"Şi există variante şi mai rele: un război lung şi o escaladare a violenţei, adică scenariul iugoslav", avertizează expertul.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici