- Home
- Externe
- DAMASC, (30.01.2013, 22:08)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Avioane de vânătoare israeliene au atacat un obiectiv din Siria. Regimul Bashar al-Assad confirmă raidul
Aviaţia militară israeliană a atacat, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, un obiectiv de la frontiera dintre Siria şi Liban, regimul Bashar al-Assad confirmând raidul şi precizând că a fost vizat un centru de cercetări privind armele convenţionale.
Urmărește
1991 afișări
Avioane de vânătoare israeliene au atacat un obiectiv din Siria. Regimul Bashar al-Assad confirmă raidul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Un avion de vânătoare israeliană a pătruns în spaţiul nostru aerian şi a atacat direct un centru de cercetări din zona Jomrayah (Al-Hameh), în provincia Damasc", a comunicat Statul major al armatei siriene.
"Israelul cooperează cu statele ostile poporului sirian şi cu aliaţii lor din interiorul (Siriei) pentru a ataca locaţiile vitale şi militare ale statului sirian pentru a încerca să slăbească rolul lor în susţinerea rezisenţei", acuză în continuare comunicatul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Armata adaugă în continuare că "grupuri teroriste au încercat fără succes de mai multe ori în ultimele luni să pătrundă şi să captureze această locaţie". Regimul afirmă de la începutul acum 22 de luni al revoltei devenite război civil că luptă împotriva "teroriştilor" armaţi şi finanţaţi din străinătate.
Acest atac dovedeşte "acum că Israelul este iniţiatorul, beneficiarul şi uneori actorul acestor acte teroriste ce vizează Siria şi poporul său, în coordonare cu statele ce susţin terorismul, conduse de Turcia şi Qatar", continuă armata.
Comunicatul explică printre altele că "avioanele de luptă israeliene au pătruns (în Siria) zburând sub altitudinea de detectare a radarelor".
Conform regimului de la Damasc, centrul de cercetări atacat se află la 15 kilometri nord-vest de Damasc şi a fost vizat de şase rachete; complexul a suferit daune considerabile, iar două persoane au fost ucise.
Presa relatase că raidul aerian efectuat de aviaţia militară israeliană la frontiera dintre Siria şi Liban a vizat un convoi auto care transporta armament. Conform surselor citate, atacul a avut loc în zona En Nakura, la frontiera cu Libanul, şi a durat câteva ore.
Doi oficiali locali au declarat pentru ziarul israelian Haaretz că vehiculele atacate transportau rachete de tip SA-17, de fabricaţie rusă, care urmau să ajungă la mişcarea şiită libaneză Hezbollah.
Un activist din Siria care colaborează cu opoziţia din această ţară a confirmat că a fost auzită o explozie puternică în partea de sud a ţării. Armata israeliană a refuzat să confirme sau să infirme presupusul atac. Presa libaneză a relatat că avioane de vânătoare israeliene au survolat spaţiul aerian libanez de trei ori începând de marţi seara.
Israelul a ameninţat de mai multe ori că va efectua raiduri aeriene în Siria la primul indiciu că regimul de la Damasc nu mai poate securiza armele chimice. Vicepremierul Silvan Shalom a confirmat că premierul Benjamin Netanyahu i-a convocat săptămâna trecută pe şefii serviciilor de securitate şi spionaj pentru a discuta despre situaţia din Siria şi despre arsenalul chimic al acestei ţări, care se confruntă de doi ani cu un conflict civil soldat cu 60.000 de morţi. "În cazul în care gherilele Hezbollah sau insurgenţii vor obţine arme chimice, situaţia se va schimba dramatic", a spus Shalom, citat de postul de radio al armatei israeliene. "O astfel de situaţie va fi depăşirea unei linii roşii şi va necesita o abordare diferită, inclusiv chiar atacuri preventive", a adăugat Shalom.
Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat duminică, potrivit ziarului Haaretz, că există riscul ca arsenalul chimic sirian să ajungă în mâinile mişcării şiite libaneze Hezbollah, aliată cu Iranul. La rândul său, Iranul a comunicat că va considera o eventuală intervenţie militară externă în Siria drept un atac împotriva sa. Iranul este principalul susţinător al regimului Bashar al-Assad şi a avertizat de mai multe ori Occidentul să evite o intervenţie militară în Siria. În septembrie 2012, un oficial militar iranian avertiza că Teheranul va riposta în cazul în care Statele Unite ar ataca Siria. Iranul şi Siria au semnat un acord de apărare reciprocă în 2006, dar detaliile documentului nu se cunosc. Iranul acuză ţările occidentale că susţin insurgenţii sirieni, iar opoziţia siriană susţine că Teheranul trimite agenţi ai Gardienilor Revoluţiei Islamice pentru a ajuta regimul Bashar al-Assad în acţiunile de reprimare. Siria se confruntă de aproape doi ani cu un conflict civil soldat, conform ONU, cu aproximativ 60.000 de morţi.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe