Bagdadul cere retragerea imediată a unui batalion turc din nordul Irakului, denunţând o "incursiune"

Bagdadul a cerut sâmbătă retragerea imediată a unui batalion de trupe turce din nordul Irakului, denunţând o "incursiune" şi o încălcare a suveranităţii sale, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

Urmărește
1144 afișări
Imaginea articolului Bagdadul cere retragerea imediată a unui batalion turc din nordul Irakului, denunţând o "incursiune"

Bagdadul cere retragerea imediată a unui batalion turc din nordul Irakului, denunţând o "incursiune" (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Ministerul irakian de Externe a denunţat, într-un comunicat emis sâmbătă dimineaţă, desfăşurarea câtorva sute de militari turci într-o zonă din apropiere de Mosul.

Ministerul a cerut ca soldaţii, care au fost trimişi pentru a antrena trupele loiale unui guvernator regional, să se retragă imediat, calificând intrarea lor în Irak ca o încălcare a suveranităţii sale.

Comunicatul, difuzat la televiziune publică, a descris desfăşurarea rupelor turce drept "incursiune", adăugând că operaţiunea militară nu a fost coordonată cu Guvernul de la Bagdad.

Biroul premierului irakian a adăugat că trupele turce au intrat pe teritoriul Irakului fără a cere permisiune.

O sursă turcă din domeniul securităţii a confirmat vineri că sute de soldaţi turci au fost trimişi într-o zonă din apropierea oraşului Mosul, situat în nordul Irakului, aflat sub controlul militanţilor din gruparea Stat Islamic.

Agenţia de presă turcă Anatolia a precizat că, potrivit unor surse, soldaţii turci sunt susţinuţi de 20-25 de tancuri, trimise în oraşul Bashiqa.

"Soldaţii turci au ajuns în regiunea Mosul-Bashiqa. Ei se află acolo în cadrul unor exerciţii de antrenament de rutină. Un batalion a intrat în regiune", a declarat o altă sursă militară turcă citată de Reuters.

Sursa a precizat că statele din cadrul coaliţiei care luptă împotriva grupării Stat Islamic ştiau de mobilizarea soldaţilor turci. Oficiali americani din domeniul apărării au confirmat că Washingtonul ştia de staţionarea soldaţilor turci, dar mobilizarea lor nu face parte din activităţile coaliţiei anti-SI conduse de SUA.

Tabăra unde au fost mobilizaţi soldaţii turci este folosită de o forţă numită Hashid Watani (mobilizarea naţională), formată de un guvernator local irakian care are legături strânse cu Turcia. Forţa este compusă în special din foşti poliţişti irakieni sunniţi şi voluntari din Mosul.

Un mic număr de militari turci se află în nordul Irakului de anul trecut, pentru a ajuta forţele kurde peshmerga în lupta împotriva grupării SI.

Deşi Turcia luptă împotriva rebelilor kurzi de pe teritoriul său şi din Irak de zeci de ani, a dezvoltat un parteneriat apropiat cu Guvernul regional kurd din nordul Irakului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici