„Alianţa Nord-Atlantică trebuie să îşi exercite autoritatea pentru a îndemna Turcia să retragă imediat trupele de pe teritoriul irakian”, a declarat premierul Irakului, Haider al-Abadi, potrivit site-ului agenţiei Reuters.
Haider al-Abadi a discutat prin telefon despre acest subiect cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, catalogând trimiterea militarilor turci drept o „încălcare a suveranităţii” irakiene.
Ankara a argumentat că a trimis trupe în nordul Irakului pentru antrenarea serviciilor de securitate locale. „Misiunile de instruire se desfăşoară cu aprobarea Ministerului irakian al Apărării”, a afirmat premierul turc, Ahmet Davutoglu.
Însă Administraţia de la Bagdad susţine că nu a fost informată despre aceste operaţiuni.
La rândul său, Rusia a cerut organizarea marţi seară a unei reuniuni „cu uşile închise” a Consiliului de Securitate ONU pe tema activităţilor militare desfăşurate de Turcia în Irak şi Siria.
„Prezenţa ilegală a unor militari turci în Irak, în apropierea oraşului Mosul, reprezintă o sursă majoră de tensiuni”, a transmis Ministerul rus de Externe. „Turcia a trimis trupe fără a cere permisiunea Guvernului de la Bagdad. Considerăm această prezenţă militară drept inacceptabilă”, a subliniat Moscova.
Turcia a trimis recent 130 de militari, tancuri şi sisteme de artilerie în nordul Irakului, în cadrul misiunii de antrenare a miliţiilor tribale care luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.
Relaţiile dintre Rusia şi Turcia sunt tensionate după ce armata turcă a doborât, pe 24 noiembrie, un bombardier rus, la frontiera turco-siriană.
Turcia a anunţat că nu va trimite militari suplimentari în nordul Irakului, explicând însă că nu intenţionează să retragă contingentul desfăşurat deja.