- Home
- Externe
- WASHINGTON, (10.08.2013, 07:38)
- Ana Borlescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Barack Obama anunţă o serie de măsuri pentru sporirea "transparenţei", după cazul Snowden: Înţeleg îngrijorările celor care se tem de abuzuri
Preşedintele american Barack Obama a anunţat vineri o serie de măsuri privind "sporirea transparenţei", însă dezminte orice abuz în cursul programelor de supraveghere ale NSA, după polemica declanşată de dezvăluirile lui Edward Snowden.
Urmărește
386 afișări
Barack Obama (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
"Vreau să lucrez alături de Congres pentru a împlementa reformele potrivite" ale dispoziţiei Patriot Act care prevede colectarea metadatelor telefonice (durata apelurilor, numerele apelate) de către puternica agenţie de informaţii care se ocupă de interceptările telefonice.
După ce administraţia sa s-a găsit în defensivă în urma dezvăluirilor de la începutul lunii iunie privind amploarea acestor programe făcute de fostul consultant de informaţii Edward Snowden, Obama a promis o "nouă eră" în serviciile de informaţii cu "mai multă supervizare, mai multă transparenţă şi garanţii", în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Întrebat în legătură cu tânărul consultant refugiat în Rusia, preşedintele a apreciat că nu este "un patriot".
Programul de colectare a metadatelor telefonice este "un instrument important în eforturile noastre pentru prevenirea comploturilor teroriste", a amintit Barack Obama, care a reafirmat că guvernul nu ascultă apelurile telefonice ale americanilor.
"Însă fiind dată talia acestul program, înţeleg îngrijorările celor care se tem de abuzuri", a explicat el, asigurând că Statele Unite nu susţin spionarea "cetăţenilor obişnuiţi".
Printre măsurile considerate, preşedintele american a evocat sporirea supervizării de către Curtea de supraveghere a informaţiilor străine (FISC), un tribunal secret format din 11 judecători care autorizează NSA să ceară operatorilor telefonici şi de Internet datele clienţilor lor.
Până în prezent judecătorii aprobau cererile guvernului fără contradicţii. Preşedintele a declarat că doreşte să instaureze o "voce independentă" în dialogul cu instanţa pentru "a asigura echilibrul între securitate şi viaţa privată".
Altă măsură este divulgarea "cât mai multor informaţii posibil cu privire la aceste programe" de supraveghere, a enumerat Obama.
"Am declasificat deja un număr de informaţii fără precedent cu privire la NSA. Însă putem merge mai departe", a explicat el, evocând mai ales justificarea juridică a programului de colectare a metadatelor.
În sfârşit, NSA (National Security Agency) va numi un responsabil pentru viaţa privată şi libertăţile publice şi va înfiinţa un site de Internet care "va servi ca platformă pentru mai multă transparenţă" privind "ceea ce se întâmplă sau nu se întâmplă" în agenţiile de informaţii a anunţat preşedintele.
"În ceea ce priveşte restul lumii, vreau să amintesc din nou că America nu este interesată de spionarea oamenilor de rând. Serviciile noastre de informaţii se concentrează asupra căutării de informaţii necesare pentru protejarea poporului şi, în numeroase cazuri, protejarea alianţilor", a pledat acesta.
Dezvăluirile privind programul de supraveghere a Internetului, numit PRISM, a revoltat numeroase state aliate ale Statelor Unite, în special Germania.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: Barack Obama se declară "dezamăgit" de decizia Rusiei de a-i acorda azil lui Edward Snowden
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe