Barack Obama l-a salutat pe Martin Luther King, dar a îndemnat la "vigilenţă" - VIDEO, FOTO

Barack Obama a salutat miercuri în Marin Luther King pe cel care a "oferit salvare oprimaţilor şi opresorilor", dar a îndemnat la "vigilenţă" în apropierea de "visul" despre care vorbea în urmă cu 50 de ani pastorul din Atlanta.

Urmărește
365 afișări
Imaginea articolului Barack Obama l-a salutat pe Martin Luther King, dar a îndemnat la "vigilenţă" - VIDEO, FOTO

Michelle Obama şi Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În momentul culminant al marcării "marşului asupra Washingtonului pentru egalitate şi locuri de muncă" de la 28 august 1963, Obama, primul preşedinte de culoare al Statelor Unite, a apreciat că vorbele rostite de King în discursul istoric "I have a dream" "sunt eterne, au o putere şi un caracter profetic, fără echivalent în epoca" actuală.

Oferind asigurări că "sacrificiile" lui King şi camarazilor săi în vederea atingerii egalităţii rasiale nu au fost în van, preşedintele a adus un omagiu necunoscuţilor care au luptat pentru drepturile lor.

"Pentru că ei au mărşăluit, consiliile municipale s-au schimbat, parlamentele statelor s-au schimbat, Congresul s-a schimbat şi, da, până la urmă, Casa Albă s-a schimbat", a spus el exact în locul în care a vorbit King, pe treptele "Lincoln Memorial", în centrul capitalei federale.

"Dar nu îi vom onora pe aceşti eroi afirmând că efortul ţării noastre s-a încheiat. Drumul universului moral se apropie, poate, de justiţie, dar el nu se apropie singură", a adăugat el, parafrazând o formulă-fetiş a lui King în acest discurs presărat de referinţe la textele fondatoare ale Statelor Unite.

"Pentru a consolida realizările acestei ţări este necesară vigilenţă, nu complacere. Indiferent că este pentru a lupta împotriva celor care ridică noi bariere în calea votului sau pentru a acţiona astfel încât justiţia să funcţioneze în mod echitabil pentru toată lumea (...) şi a nu fi doar un simplu tunel între şcoli subfinanţate şi închisori suprapopulate, este nevoie de vigilenţă", a continuat Obama.

Prin "noi bariere în calea votului", preşedintele se referea la o decizie contestată a Curţii Supreme care, pe 25 iunie, a invalidat o lege electorală menită să împiedice orice discriminare rasială în statele cu trecut segregaţionist.

El a deplâns, de asemenea, într-un reproş evident adresat adversarilor săi republicani, cu care se profilează bătălii dure în Congres, faptul că "aleşi au găsit de cuviinţă să practice politica dezbinării, făcând tot posibilul pentru a convinge clasa mijlocie de un mare neadevăr, (şi anume) ideea că Guvernul este responsabil de fragilitatea lor economică tot mai mare".

"Să continuăm să mărşăluim"

"Promisiunile acestei ţări vor fi respectate doar atunci când vom munci împreună (...). Să continuăm să mărşăluim", a subliniat şeful statului american.

Înaintea sa, de la tribuna de la "Lincoln Memorial" au vorbit predecesorii săi Bill Clinton şi Jimmy Carter, dar şi membri ai familiei King şi John Lewis, un reprezentant al statului Georgia, ultimul dintre oratorii din 1963 în viaţă.

La ora locală 15.00 (22.00, ora României), familia King a tras clopotul într-o biserică, la Birmingham, în Alabama (sud), unde patru tineri de culoare au fost ucişi într-un atentat, în 1963.

Jimmy Carter, în vârstă de 88 de ani, care era ales local în 1963 şi se opunea segregării în vigoare în statul Georgia, a amintit "glonţul rasist" care l-a ucis pe King la Memphis, în Tennessee (sud), după cinci ani de la marş.

Clinton, care şi-a amintit că a ascultat discursul pastorului pe când avea vârsta de 17 ani, a îndemnat la deschiderea "porţilor încăpăţânate" care blochează în continuare, în opinia sa, ascensiunea socială a minorităţilor.

Mii de persoane au venit, în pofida căldurii şi unor averse sporadice, începând de miercuri dimineaţa, spre "Mall", o esplanadă imensă în centrul Washingtonului, mărginită la vest de "Lincoln Memorial", iar la est de Capitoliu, acolo unde Obama a depus de două ori jurământul de preşedinte.

Între persoanele care au participat la marş s-a aflat şi o fată de culoare care agita o pancartă cu mesajul "King este eroul nostru", iar un băiat blond, aflat în apropiere, purta un afiş pe care se putea citi "I have a dream".

Discursul susţinut de "MLK" pe 28 august 1963, în care şi-a exprimat speranţă că va veni o zi în care "copii de culoare se vor putea ţine de mână cu copii albi", a fost audiat de aproximativ 250.000 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici