- Home
- Externe
- WASHINGTON, (06.03.2014, 20:12)
- Mihai Draghici
Barack Obama: Referendumul din Crimeea ar fi "neconstituţional". John Kerry: "Crimeea este parte a Ucrainei"
Referendumul privind unirea regiunii Crimeea cu Rusia ar fi "neconstituţional" şi ar încălca reglementările internaţionale, afirmă preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, conform CNN.
Urmărește
745 afișări
Barack Obama: Referendumul din Crimeea este "neconstituţional"
"Referendumul din Crimeea ar încălca dreptul internaţional şi este neconstituţional. Orice decizie privind Crimeea trebuie să aibă acordul Administraţiei centrale de la Kiev", a spus Obama.
"Dacă Rusia va continua să încalce dreptul internaţional, Statele Unite şi aliaţii lor vor continua să aibă o atitudine fermă", a insistat liderul de la Casa Albă.
John Kerry: "Crimeea este parte a Ucrainei"
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Exportul de arme ruseşti s-a prăbuşit cu 92% în anul 2024, a scăzut de 14 ori faţă de 2021, la sub 1 miliard de euro. Paradoxal, România a ajuns Rusia la exportul de arme
-
Germania ar fi dispusă să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina: „Suntem cel mai mare partener NATO din Europa”
-
Şeful gigantului grup austriac de construcţii Strabag, prezent şi în România, „a murit brusc şi neaşteptat” la vârsta de 44 de ani
Crimeea este "parte a Ucrainei", a afirmat secretarul de Stat american, John Kerry, pledând pentru continuarea dialogului cu Rusia pentru "normalizarea situaţiei din Ucraina", relatează AFP.
"Crimeea este parte a Ucrainei, Crimeea este Ucraina", a subliniat Kerry.
"Referendumul din Crimeea ar încălca dreptul internaţional şi este neconstituţional. Orice decizie privind Crimeea trebuie să aibă acordul Administraţiei centrale de la Kiev", a declarat cu puţin timp în urmă preşedintele SUA, Barack Obama.
Însă John Kerry, care s-a întâlnit de trei ori în ultimele două zile cu omologul său rus, Serghei Lavrov, la Paris şi la Roma, s-a arătat mai conciliant.
"Vrem ca preşedintele (rus Vladimir) Putin, Rusia şi toată lumea să înţeleagă că preferăm întoarcerea la normalitate", a spus el.
Începând de marţi, John Kerry a multiplicat tratativele diplomatice, deplasându-se iniţial la Kiev, apoi la Paris şi la Roma, pentru a purta consultări cu aliaţii europeni şi cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. Secretarul de Stat american l-a adus la Paris chiar şi pe ministrul ucrainean de Externe, în speranţa de a stabili un contact direct între acesta din urmă şi şeful diplomaţiei ruse, însă iniţiativa nu a avut succes.
"Am convenit să rămânem în contact strâns pentru a vedea dacă există o cale pentru negocieri între părţi, cu scopul de a putea stabiliza situaţia", a adăugat secretarul de Stat.
"Ne rezervăm dreptul de a lua măsuri suplimentare pe lângă ceea ce am anunţat astăzi (joi)", a avertizat Kerry, pledând din nou pentru "detensionarea" crizei din Ucraina.
Sporind presiunile exercitate asupra Moscovei, Washingtonul a anunţat mai devreme introducerea unor restricţii în eliberarea de vize şi a deschis calea unor posibile blocări ale unor averi, ca răspuns la "încălcarea, în curs, de către Rusia, a integrităţii teritoriale a Ucrainei".
De asemenea, Uniunea Europeană a condamnat iniţiativa de organizare a unui referendum pentru desprinderea Crimeei de Ucraina.
Administraţia interimară de la Kiev a lansat joi procedura pentru dizolvarea Parlamentului regional din Crimeea, care a cerut anexarea regiunii la Rusia. "Parlamentul central va iniţia dizolvarea Parlamentului din Crimeea", a declarat Oleksandr Turcinov, preşedintele interimar al Ucrainei. "Referendumul propus ar fi o farsă, o crimă împotriva Ucrainei comisă de militari ruşi", a spus liderul de la Kiev.
Citeşte şi:
Posibil referendum privind ALIPIREA Crimeei la Rusia, pe 16 martie. Premierul Ucrainei: Decizia este ILEGITIMĂ. Reacţia Washingtonului şi a Uniunii Europene. Kievul începe dizolvarea Parlamentului din Crimeea
Parlamentul din Crimeea, dominat de politicieni proruşi, a cerut joi aderarea regiunii ucrainene la Rusia şi organizarea unui referendum pe această temă pe 16 martie. Decizia a fost luată cu 78 de voturi pentru, niciunul împotrivă şi opt abţineri.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. Dispozitivele erotice smart sunt vulnerabile la atacuri cibernetice
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe