- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: România s-a retras din negocierile privind Transnistria din greşeala Guvernului din 1991
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Pro TV Chişinău, că România a fost parte la formatul de negocieri privind situaţia din Transnistria, dar s-a retras dintr-o greşeală a Guvernului român din 1991, şeful statului spunând şi că nu e mulţumit de cum se implică UE în problema transnistreană.
Băsescu: România s-a retras din negocierile privind Transnistria din greşeala Guvernului din 1991 (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)
"România a fost parte a sistemului de negocieri (privind conflictul din Transnistria, n.red.) şi, dintr-o abordare neinspirată, în 1991, a Guvernului de la Bucureşti, s-a retras. Trebuia să rămână şi să fie avocatul R.Moldova şi al integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Acum este un format etanş, 5 plus 2, în care nu se mai poate intra. Dar, slavă Domnului, este UE (UE este parte în formatul 5 plus 2 pentru soluţionarea conflictului transnistrean în calitate de observator, alături de SUA, n.red.) din care şi noi facem parte şi punem la dispoziţie expertiza noastră prin Bruxelles", a spus preşedintele, într-un interviu acordat Pro TV Chişinău, difuzat miercuri seară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Human Rights Watch: Israelul foloseşte apa ca armă în Gaza, într-un act de genocid
-
Judecătorii din Franţa dau verdicte în procesul istoric de viol al lui Gisèle Pelicot
-
Incendiu la Spitalul Colentina: opt pacienţi evacuaţi după ce un boiler a luat foc
Întrebat dacă integrarea R.Moldova în UE ar fi posibilă în absenţa unei soluţii în dosarul transnistrean, preşedintele a spus că UE a primit deja o lecţie dură prin integrarea Ciprului cu un conflict internaţionalizat şi că unul dintre principiile Uniunii este de a nu importa conflicte.
"UE are o experienţă cu Cipru, care a intrat în UE cu un conflict intern şi internaţionalizat - cu disputa Cipru-Turcia- Grecia - şi a fost o lecţie extrem de dură pentru UE, care are în principiile ei să nu importe în interior conflicte. De aceea trebuie făcut un efort major (...) iar UE, SUA trebuie să fie mult mai perseverente în clarificarea situaţiei din Transnistria", a spus şeful statului.
De altfel, întrebat dacă este mulţumit de modul în care participă UE la soluţionarea problemei transnistrene, preşedintele a răspuns negativ. "Republica Moldova este parte a Europei şi nu poţi abondona o parte din trupul european doar pentru că nu ai suficientă forţă de negociere. Trebuie să capeţi mai multă forţă de negociere", a spus şeful statului.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO