Bauer: Ucraina respinge ideea de federalizare. Ucraina ar putea alege sistem de apărare colectivă care să-i ofere garanţii

Ucrainei i se impune ideea federalizării, pe care Kievul o respinge considerând-o o încercare de destabilizare, a declarat, marţi, ambasadorul Teofil Bauer, adăugând, în schimb, că autorităţile ucrainene doresc descentralizarea.

Urmărește
1120 afișări
Imaginea articolului Bauer: Ucraina respinge ideea de federalizare. Ucraina ar putea alege sistem de apărare colectivă care să-i ofere garanţii

Teofil Bauer (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei are loc ca urmare a faptului că Ucraina a ales vectorul european de dezvoltare (...) Avem de-a face cu o agresiune externă în Ucraina şi nu cu un proces intern, iar ca rezultat al ocupării ilegale şi ilegitime a Crimeei s-a ajuns la evenimentele de astăzi", a declarat ambasadorul ucrainean la Bucureşti, Teofil Bauer, într-o conferinţă de presă.

Diplomatul a respins ferm ideea federalizării, care îi este "impusă" Kievului.

"Ceea ce se întâmplă în estul şi sudul Ucrainei nu are nimic de-a face cu situaţia internă, ci cu propaganda Rusiei. Ideea care ni se impune, de federalizare a Ucrainei, nu are nimic de-a face cu Constituţia Ucrainei, unde se menţionează că Ucraina este stat unitar. Încercările de a ne convinge de necesitatea federalizării Ucrainei nu au de-a face cu realitatea, ci sunt pur şi simplu încercări de destabilizare a Ucrainei", a spus ambasadorul.

Bauer a susţinut că, potrivit ultimelor sondaje, doar 15% din populaţia din estul Ucrainei susţine federalizarea, în timp ce peste 70% susţine ideea statului unitar.

Pe de altă parte, diplomatul a precizat că autorităţile de la Kiev sunt de acord cu un proces de descentralizare.

"Având în vedere că tot ni se impune ideea federalizării, guvernul ucrainean a organizat mai multe mese rotunde în diferite zone ale ţării pentru a discuta şi această problemă. Cu acest prilej au fost făcute mai multe propuneri legislative referitoare la descentralizare, referitoare la acordarea de mai multă putere organelor locale. Dar menţionez încă o dată că nu este vorba de federalizare, ci de descentralizare a puterii", a subliniat Bauer.

Ambasadorul a explicat că, în prezent, în estul Ucrainei are loc o operaţiune antiteroristă al cărei scop este "întoarcerea la situaţia constituţională în această zonă a ţării şi reducerea influenţei externe asupra evenimentelor din regiune".

"În cadrul acestor operaţiuni se face tot posibilul ca să fie implicată cât mai puţin populaţia civilă (...) În Ucraina nu este un război civil, ce se întâmplă este o agresiune împotriva statului ucrainean, care este sponsorizată şi iniţiată din exterior", a spus Bauer, adăugând că "cineva încearcă să facă o paralelă între Maidan" şi evenimentul din est.

"O astfel de paralelă nu poate fi făcută deoarece pe Maidan nimeni nu a umblat cu mitraliere sau cu arme antitanc. Ceea ce vedem în partea de est, precum pierderi de elicoptere care nu cad pur şi simplu, ci ca urmare a folosirii unor arme destul de sofisticate, reprezintă un argument în plus că avem de-a face cu grupuri de diversionişti care sunt foarte bine pregătiţi şi ştiu ce fac", a mai spus ambasadorul ucrainean.

El a punctat faptul că Ucraina este "pregătită" pentru un dialog la nivel internaţional, este dispusă "să se aşeze la masa tratativelor cu condiţia păstrării integrităţii teritoriale şi a suveranităţii statului ucrainean".

Bauer: Ucraina ar putea alege sistem de apărare colectivă care să-i ofere garanţii; vectorul e NATO

Ucraina trebuie să analizeze garanţiile oferite până acum de unele organizaţii europene şi internaţionale şi să se îndrepte spre un sistem de apărare colectivă, a declarat, marţi, ambasadorul ucrainean la Bucureşti, Teofil Bauer, referindu-se la NATO.

Întrebat într-o conferinţă de presă dacă Kievul va cere ajutor extern pentru păstrarea integrităţii Ucrainei, ambasadorul Teofil Bauer a declarat că ţara sa beneficiază deja de sprijin, inclusiv din partea României.

"Ucraina are un dialog foarte activ cu autorităţile europene şi internaţionale cu privire la situaţia din ţară. Există o oarecare schimbare de atitutine din partea Moscovei şi ca rezultat al demersurilor făcute de partea europeană, începând cu sancţiunile pentru persoane şi companii din Rusia", a declarat ambasadorul ucrainean la Bucureşti.

Totodată, diplomatul a menţionat că Ucraina beneficiază şi de susţinere economică şi financiară, amintind că a fost primită deja prima tranşă dintr-un acord încheiat cu FMI şi vor urma şi alte linii de creditare din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi a altor instituţii financiare. 

Întrebat dacă va fi cerut şi ajutor militar în funcţie de evenimente, Bauer a precizat că Ucraina este un stat paşnic, care nu s-a pregătit niciodată de un război, "cu atât mai mult cu vecinii", dar evenimentele actuale ridică semne de întrebare în legătură cu garanţiile oferite de unele organizaţii internaţionale.

"Ceea ce s-a întâmplat ne-a ridicat un semn de întrebare referitor la diferite organisme internaţionale şi europene de cooperare care ar fi trebuit să ofere garanţii privind integritatea statelor care fac parte din aceste organizaţii. Cred şi sper că vor fi trase concluziile necesare, se va analiza cât de bune au fost garanţiile pe care le-am avut, şi este posibil ca în perioada următoare Ucraina să aleagă un sistem de apărare colectivă care să ofere mai multe garanţii decât cele pe care le-am avut până în momentul de faţă", a subliniat Teofil Bauer.

Acesta a mai spus că unele organizaţii internaţionale s-au arătat "ineficiente, atunci când au apărut probleme". "O să fim obligaţi să căutăm alte variante de asigurare a securităţii statului", a punctat Bauer.

Întrebat dacă se referă la NATO, dată fiind folosirea conceptului de "apărare colectivă", Bauer a confirmat.

"În Constituţia actuală se menţionează că Ucraina este stat neutru, aflat în afara oricăror sisteme de apărare. Pentru a schimba această situaţie, trebuie modificată şi Constituţia. Nu este ceva ce se va întâmpla imediat, dar cred că vectorul e acela menţionat de dumneavoastră", a susţinut ambasadorul ucrainean, subliniind că "ultimul cuvânt în această chestiune îi aparţine poporului".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici