- Home
- Externe
- LONDRA, (14.04.2014, 12:12)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BBC: Grupul farmaceutic GSK, anchetat în Polonia pentru dare de mită către medici
Grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) este anchetat penal în Polonia pentru că ar fi dat mită unor medici pentru a promova un medicament produs de companie, potrivit BBC.
Urmărește
297 afișări
BBC: Grupul farmaceutic GSK, anchetat în Polonia pentru dare de mită către medici
Ancheta vizează 11 medici şi un manager regional al GSK, acuzaţiile vizând fapte din perioada 2010-2012. Medicii ar fi primit mită pentru a promova către pacienţi medicamentul Seretide, utilizat pentru tratarea astmului.
Compania a precizat că a sancţionat un angajat şi cooperează cu anchetatorii.
Dacă managerul GSK va fi găsit vinovat, compania va fi responsabilă de încălcarea legilor împotriva corupţiei din Marea Britanie şi Statele Unite, care interzic corporaţiilor cu sedii pe teritoriul acestor ţări să ofere mită oficialilor guvernamentali şi funcţionarilor publici din alte state.
TITLURILE ZILEI
-
-
astăzi, 17:06
-
astăzi, 17:02
• FRF contestă la TAS decizia UEFA după meciul România – Kosovo
-
astăzi, 17:33
• Cătălin Predoiu, întâlnire cu ambasadoarea SUA pentru ultimele măsuri în privinţa Visa Waiver
-
astăzi, 16:50
• Preşedintele Coreei de Sud a decretat legea marţială pentru a „elimina forţele antistatale”
-
astăzi, 14:58
• Reacţia lui Ciolacu, după ce pe un cont asociat lui Dughin scrie că România va fi parte a Rusiei
-
astăzi, 13:41
-
astăzi, 13:37
• TikTok spune că a destructurat conturile false de pe platformă, la reuniunea Comisiei Europene
-
astăzi, 13:36
• Ilie Bolojan: Îi rugăm pe alegătorii noştri să o voteze pe Elena Lasconi
-
astăzi, 13:28
• Vasile Bănescu îl contrazice pe Georgescu: Rugăciunea ajunge la Cer, indiferent de altitudine
-
astăzi, 13:22
-
astăzi, 12:22
• Au început lucrările la prima fabrică de rachete Patriot din afara teritoriului american
-
astăzi, 12:12
-
astăzi, 11:56
• Lasconi a vorbit cu Ciolacu. Urmează o întâlnire între ei - surse
-
astăzi, 11:44
• Rareş Bogdan: Cele patru partide pro-europene să se pună la masă cât mai repede
-
astăzi, 11:28
• Preţuri tot mai mari pentru românii care vor să-şi înceapă anul în casă nouă
Un fost agent de vânzări al GSK din regiunea Lodz a confirmat pentru BBC practicile puse în discuţie.
"Este o ecuaţie simplă. Plătim medicii, ei în schimb prescriu medicamente. Nu îi plătim, medicamentele noastre nu sunt prescrise pacienţilor. Nu putem să mergem la medici şi să le spunem «am nevoie de încă 20 de reţete». Aşa că pregătim o înţelegere: ei vorbesc cu pacienţii, noi plătim 100 de lire, dar ne aşteptăm în schimb la mai mult de 100 de prescrieri pentru acest medicament. Este o mită", a afirmat el pentru BBC.
Astfel, potrivit fostului agent de vânzări, plăţile efectuate de GSK către medicii din Polonia apar pe hârtie ca remuneraţie în schimbul unor servicii de educare a pacienţilor, însă medicii "înţeleg foarte clar" că trebuie să "producă" în schimb un anumit număr de prescrieri.
Procurorii din regiunea Lodz au găsit documente transmise de GSK medicilor care susţin acuzaţiile de dare de mită în mai mult de 10 centre de tratament, unde nu există dovezi că ar fi avut loc şedinţe de educaţie pentru pacienţi.
"Avem dovezi că, în mai mult de 10 cazuri, a fost vorba despre o formă camuflată de mită. În schimbul câştigurilor financiare, medicii favorizau produsul propus de compania farmaceutică şi îl prescriau pacienţilor", a declarat un purtător de cuvânt al procuraturii din Lodz.
Unul dintre medici şi-a recunoscut deja vina, a fost amendat şi a primit pedeapsă cu suspendare. El a reclamat presiunile exercitate de reprezentanţii GSK şi a afirmat că nu a putut rezista tentaţiei, potrivit BBC.
GSK a precizat că a derulat, în perioada 2010-2012, în Polonia, un program de training pentru a îmbunătăţi standardele de diagnosticare şi competenţele medicilor în zona bolilor sistemului respirator.
"Aceste şedinţe de training au fost realizate de specialişti care, pe baza contractelor semnate cu GSK, au fost remuneraţi adecvat ţinând cont de munca depusă şi de nivelul de pregătire şi experienţa lor. Şedinţele din acest program au fost convenite cu centrele respective de sănătate din Polonia. În urma acuzaţiilor privind modul în care a fost efectuat programul în regiunea Lodz, GSK a efectuat o anchetă utilizând resurse interne şi externe. Investigaţia a dezvăluit conduită nepotrivită, care contravine politicii interne a GSK, în cazul unui singur angajat. Acesta a fost sancţionat disciplinar. Continuăm să anchetăm astfel de probleme şi cooperăm cu Oficiul Central Anticorupţie din Polonia", se arată într-un comunicat al companiei farmaceutice.
În 2012, GSK a plătit 3 miliarde de dolari în cadrul unei înţelegeri cu autorităţile americane, cea mai mare sancţiune aplicată de SUA într-un caz de fraudă în domeniul sănătăţii. Compania a pledat "vinovat", fiind acuzată de promovarea unor medicamente spre utilizare în situaţii neavizate de autorităţi şi de neraportarea către autorităţi a unor probleme de siguranţă la un tratament împotriva diabetului.
Ulterior, după un scandal de corupţie în China, compania a anunţat modificări majore la programele de stimulente pentru medici. Autorităţile chineze au acuzat GSK că a făcut plăţi în valoare totală de 3 miliarde yuani (300 milioane lire sterline) către medici prin intermediul unor agenţii de turism.
Compania a anunţat, în urma scandalului din China, că va pune capăt practicii de recompensare directă a medicilor pentru promovarea medicamentelor şi că nu va mai stabili ţinte individuale de performanţă pentru agenţii de vânzări.
Citește pe alephnews.ro: Dacă s-ar repeta turul 1, ai vota cu unul dintre cei doi calificați, Lasconi sau Georgescu? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: De ce? Restaurantele „istorice“ KFC şi McDonald’s din zona Cişmigiu din Capitală au fost închise
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
7 partide intră în Parlament: PSD, AUR, PNL, USR, SOS, POT și UDMR. Care sunt scenariile unor posibile alianțe după alegeri
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prigoană s-a răzbunat crunt înainte de a muri! Ce lovitură decisivă i-a dat șoferului care i-a 'furat' firma
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe