Statele Unite „nu îşi trimit propria armată pentru a începe un război” împotriva Rusiei în Ucraina. Acest lucru a fost repetat de consilierul american pentru securitate naţională, Jack Sullivan, în ziua în care o parte din cei 3.000 de soldaţi americani desemnaţi în Europa de Est pentru a întări flancul estic al NATO au ajuns în Polonia.
„Preşedintele a fost clar de luni de zile: am trimis forţe în Europa pentru a apăra teritoriul NATO”, a explicat Sullivan. Cu toate acestea, Statele Unite recunosc că „ne aflăm în fereastra în care se poate întâmpla ceva”. O escaladare militară, o invazie rusă a Ucrainei ar putea avea loc în orice moment: „Credem că ruşii şi-au desfăşurat capacităţile pentru a conduce o operaţiune militară semnificativă în Ucraina”, a declarat consilierul Sullivan, intervievat de NBC News.
Între timp, Alexander Lukaşenko a avertizat că va tăia livrările de energie către Kiev, dacă Ucraina intră în război cu Rusia. „Toate tipurile de provizii, nu doar combustibil, ci şi electricitate”, a subliniat preşedintele Belarusului, un mare aliat al Moscovei. În interviul acordat canalului de Youtube Soloviov Live, Lukaşenko continuă să acuze Statele Unite că „împinge Ucraina spre război”, afirmând însă că Kievul nu are capacitatea de a susţine un conflict de durată: „Ucraina nu va lansa niciodată un atac asupra noastră, iar dacă acest lucru s-ar întâmpla, războiul ar dura cel mult 3 sau 4 zile”, a adăugat el.
Intervievat de The Guardian, fostul ministru ucrainean al apărării, Andriy Zagorodnyuk, confirmă ipoteza, avansată de surse americane, a unei ocupaţii a Kievului: „Rusia poate ocupa acum orice oraş din Ucraina”. Cu toate acestea, subliniază el, el nu vede invazia rusă ca fiind inevitabilă. „Dacă Putin va invada Kievul, ar fi război deplin, forţele ucrainene ar lupta, ar exista o rezistenţă enormă, aşa că de ce să o faci? Ucraina nu va spune „să ne anexăm la Rusia”, asta e clar”.
Despre criza dintre Ucraina şi Rusia a vorbit şi comisarul european pentru afaceri economice, Paolo Gentiloni: „Trebuie să ne concentrăm pe diplomaţie, să ajutăm ţările NATO care se învecinează cu Rusia prin consolidarea lor şi din punct de vedere militar şi să ne pregătim pentru reacţii economice cu sancţiuni, dacă sunt inevitabile”.