- Home
- Externe
- BERLIN, (18.05.2013, 11:56)
- Valentin Vidu - Mediafax
Berlinul reacţionează cu prudenţă faţă de o iniţiativă europeană a lui Hollande
Guvernul german a calificat vineri ca "interesantă" şi "meritând reflecţia" pledoaria pentru o Europă mai integrată a preşedintelui francez François Hollande, dar şi-a exprimat reţinerea faţă de ideea unui buget al zonei euro.
Urmărește
206 afișări
Berlinul reacţionează cu prudenţă faţă de o iniţiativă europeană a lui Hollande
"Cred că este necesară prudenţa" în privinţa propunerii lui Hollande de a dota un viitor guvern economic al zonei euro cu o anumită capacitate bugetară, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german Economiei într-o conferinţă de presă obişnuită.
"În primul rând, acest lucru afectează prerogativele Bundestagului (Camera inferioară a Parlamentului german). În al doilea rând, o asemenea putere bugetară ar putea conduce la punerea în comun a datoriei. În acest domeniu, cunoaşteţi poziţia Guvernului german, şi anume că o asemenea mutualizare a datoriilor iese din dicuţie", a declarat acest purtător de cuvânt.
"Cancelarul (Angele Merkel) spune de la începutul crizei că avem nevoie de o mai bună coordonare a politicilor economice ale ţărilor din zona euro, pentru a atinge obiective identificate de Franţa şi Germania în vederea unei ameliorări a competitivităţii", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Steffen Seibert, calificând pledoaria lui Hollande în favoarea Europei ca "interesantă" şi "meritând reflecţia".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din prima zi de mandat, Trump semnează ordine executive cu consecințe majore: Începe deportarea în masă a imigranților, pune capăt dreptului la cetățenie prin naștere, grațiază inculpații de la Capitoliu. Ce alte decizii a luat Președintele SUA
-
Uitaţi de "America măreaţă din nou". Investitori: E timpul pentru "Europa măreaţă din nou"
-
Crin Antonescu este şi prezidenţiabilul PSD
-
Cuba, din nou pe lista SUA a statelor care sprijină terorismul. Trump a revocat ordinul emis de Biden cu câteva zile înainte
Dar, în privinţa unei mai mari integrări politice, a adăugat el, "este important să cooperăm mai întâi la primii paşi, şi anume să ne punem de acord asupra condiţiilor unei mai bune competitivităţi. În acest sens, summitul UE din iunie reprezintă următoarea oportunitate de dialog. Sperăm şi vom vedea dacă vom reuşi atunci să avansăm", a declarat el.
Unii observatori au insistat asupra unor tensiuni, în ultimele săptămâni, între Paris şi Berlin, care nu reuşesc să ajungă la un acord asupra unei strategii economice comune în Europa, francezii criticând excesul de austeritate care blochează, în opinia lor, relansarea creşterii economice, în contextul în care germanii rămân fermi în privinţa austerităţii bugetare şi reformării sectorului competitivităţii.
Săptămânalul Der Spiegel scrie în ediţia din acest weekend că nu va exista o declaraţie comună franco-germană pentru consolidarea uniunii economice şi monetare până la summitul european din iunie, contrar promisiunii făcute în ianuarie de Angela Merkel şi François Hollande, din cauza tensiunilor între Paris şi Berlin.
Această informaţie "nu este adevărată", a declarat vineri Steibert. "Cooperăm cu partenerii francezi în mod strâns şi în deplină încredere asupra acestor probleme", a spus el.
"Nu putem să spunem astăzi că nu va exista un document comun, cooperăm în continuare", a apreciat un diplomat francez contactat de AFP.
Citește pe alephnews.ro: Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum a început succesul lui Trump? Președintele și-a construit popularitatea prin afaceri, apariții TV regulate și expunere uriașă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest voucher de 500 de lei. Ce trebuie să faci
CANCAN.RO
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mai mari cu 420 de lei, după indexarea din 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:44
Se deschide o nouă pârtie în Poiana Braşov. De mâine toate pârtiile din staţiune vor fi deschise Se deschide o nouă pârtie în Poiana Braşov. De mâine toate pârtiile din staţiune vor fi deschise
-
astăzi, 12:34
Uitaţi de "America măreaţă din nou". Investitori: E timpul pentru "Europa măreaţă din nou" Uitaţi de "America măreaţă din nou". Investitori: E timpul pentru "Europa măreaţă din nou"