„Se ştie că cel puţin 30 de persoane au murit, printre care 10 pacienţi, 13 membri ai personalului şi şapte cadavre care nu au fost identificate încă, fiind descoperite printre ruinele spitalului”, au precizat duminică reprezentanţi ai organizaţiei umanitare Medici fără Frontiere (MSF).
„MSF anunţă, cu tristeţe, că numărul morţilor este încă în creştere”, au mai precizat reprezentanţii MSF.
În cazul atacului din oraşul Kunduz, situat în nordul Afganistanului, care a avut loc în urmă cu peste trei săptămâni, se desfăşoară trei operaţiuni de investigaţie separate, organizate de USA, NATO şi Afganistan.
NATO a anunţat sâmbătă că probele prelevate iniţial „au stabilit că rapoartele privind victimele înregistrate printre civili au fost confirmate şi că va continua să lucreze cu Guvernul din Afganistan pentru a identifica toate victimele”.
Dar MSF a solicitat, în moduri repetate, o investigaţie independentă desfăşurată de o comisie internaţională.
„Trebuie să ştim măsura în care graniţele dintre ţintele militare şi civile au fost încălcate”, a solicitat directorul general MSF din USA, Jason Cone, citat de publicaţia The New York Times sâmbătă.
Organizaţia umanitară şi-a retras tot personalul de 461 de angajaţi din spital la o zi după atacul aerian american solicitat de către armata afgană, din data de 3 octombrie.
La o săptămână de la producerea bombardamentului, Pentagonul a anunţat că va plăti compensaţii pentru persoanele ucise sau rănite în operaţiunea militară condusă de SUA. Tot atunci, MSF estimase că cel puţin 22 de membri ai personalului şi pacienţi au fost ucişi în atacul aerian, peste 30 de persoane fiind date dispărute.
Statele Unite au precizat că atacul a fost o greşeală, afirmând că intenţionau să bombardeze insurgenţii talibani. Preşedintele american, Barack Obama, a prezentat scuze MSF şi liderului afgan pentru acest incident.