BIO: Bronislaw Komorowski, un radical devenit un om al compromisului

Liberalul Bronislaw Komorowski, în vârstă de 58 de ani, pe care exit-poll-urile îl indică drept câştigător în alegerile prezidenţiale din Polonia, a decis să renunţe la radicalismul anticomunist din tinereţe pentru a-şi crea imaginea unui om al compromisului.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului BIO: Bronislaw Komorowski, un radical devenit un om al compromisului

BIO: Bronislaw Komorowski, un radical devenit un om al compromisului

"Eram un radical. Contestam Mesele rotunde" dintre opoziţia reprezentată de sindicatul Solidaritatea al lui Lech Walesa şi puterea comunistă, negocieri care au deschis, în 1989, calea prăbuşirii fostului regim în Polonia.

"Consideram că Masa rotundă era o trădare şi (...) comuniştii urmau să ne domine", a mărturisit el într-un interviu.

Spre deosebire de milioane de polonezi, el a boicotat primele alegeri semi-democratice din Polonia, desfăşurate la 4 iunie 1989.

Schimbarea survenea după câteva luni, sub influenţa lui Tadeusz Mazowiecki, care i-a încredinţat o funcţie în Guvernul său, primul Executiv necomunist din blocul sovietic. Mazowiechi i-a oferit astfel "o ocazie să se schimbe şi să devină un om al compromisului şi al moderaţiei", potrivit afirmaţiilor sale.

Alături de Tadeusz Mazowiecki şi de alţi opozanţi precum Bronislaw Geremek şi Wladyslaw Bartoszewski, viitori miniştri polonezi de Externe, Bronislaw Komorowski a fost reţinut la 13 decembrie 1981, după instaurarea Legii marţiale în Polonia de către generalul Wojciech Jaruzelski.

Ulterior, Bronislaw Komorowski a ocupat, în trei Guverne formate din rândul sindicatului Solidaritatea, funcţia de adjunct al ministrului Apărării, înainte de a prelua portofoliul între 2000 şi 2001, în timpul Guvernului actualului preşedinte al Parlamentului European, Jerzy Buzek.

După declinul formaţiunii Uniunea pentru Libertate (UW), partidul centrist condus de Mazowiecki, el s-a înscris în Platforma civică (PO), succesor al acestuia, format în 2001 de către actualul premier liberal şi proeuropean Donald Tusk.

De profesie istoric, Komorowski a deţinut şase mandate de deputat, devenind în 2007 preşedintele Dietei (Camera inferioară a Parlamentului polonez).

În urma accidentului aviatic de la 10 aprilie din oraşul rus Smolensk, în care şi-a pierdut viaţa preşedintele Lech Kaczynski, el a preluat interimatul preşedinţiei Poloniei.

Komorowski şi-a asumat cu sânge rece dificultăţile întâmpinate ca preşedinte, asigurând afacerile publice şi pregătirea alegerilor anticipate, desfăşurându-şi în acelaşi timp propria campanie electorală într-o situaţie fără precendent, pe fondul tragediei de la Smolensk.

Nu numai că a făcut numeroase gafe, dar opozanţii săi şi presa i-au reproşat lipsa de carismă şi o atitudine "de băiat bine crescut dintr-o familie bună".

Şi acest lucru nu a fost făcut din lipsă de motive. Bronislaw Komorowski provine dintr-o familie de nobili care a scris numeroase pagini din istoria Poloniei. Numeroase portrete ale strămoşilor săi au fost salvate de la confiscare în timpul regimului comunist.

Acest aristocrat, care a îndurat sărăcia în timpul copilăriei sale, este înrudit cu familia regală a Belgiei. Soacra prinţului moştenitor, Philippe, se numea Komorowska, înainte de a se căsători.

Bronislaw Komorowski s-a născut la 4 iunie 1952 în localitatea Oborniki Slaskie, după ce familia sa, originară din actuala Lituanie, fusese deposedată de regimul sovietic de proprietăţile sale în urma celui de-al Doilea Război Mondial. El s-a mutat ulterior alături de familia sa într-un cartier muncitoresc al Varşoviei.

A studiat în capitala Poloniei şi "a devenit conştient (...) de capacităţile de reprimare" ale poliţiei odată cu revolta studenţilor din martie 1968, a mărturisit el.

Căsătorit cu Anna, el este tatăl a cinci copii şi a devenit recent bunic.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici