BIOGRAFIE - Cine este noul lider din Crimeea: Un om de afaceri cu un trecut dubios, originar din Republica Moldova - FOTO

Noul lider din Crimeea, Serghii Aksionov, care se pregăteşte să aducă peninsula ucraineană sub conducerea Rusiei, este un om de afaceri cu un trecut dubios, originar din Republica Moldova, puţin cunoscut înainte de ascensiunea fulminantă la Simferopol.

Urmărește
3271 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE - Cine este noul lider din Crimeea: Un om de afaceri cu un trecut dubios, originar din Republica Moldova - FOTO

BIOGRAFIE - Cine este noul lider din Crimeea: Un om de afaceri cu un trecut dubios, originar din Republica Moldova

Aksionov, în vârstă de 41 de ani, şi-a construit o avere impresionantă după prăbuşirea URSS, în 1991, însă neagă legăturile cu grupările infracţionale din acea perioadă, care i-a adus şi supranumele de "Gobelin".

El a fost propulsat în mod neaşteptat în postul de premier al Guvernului din Crimeea de un grup de membri ai Parlamentului local, în momentul în care sediul Legislativului era ocupat de persoane înarmate, iar un comando prorus tocmai instalase drapelul Rusiei pe sediul instituţiei din Simferopol.

Aksionov a ajuns premier în pofida unei cariere politice relativ scurte, de şase sau şapte ani, şi a înfrângerii electorale din 2010, când partidul său, "Unitatea Rusă", a obţinut doar 4 la sută din voturi şi a primit doar trei din cele 100 de mandate ale Parlamentului local.

Supunerea faţă de preşedintele Vladimir Putin este clară, iar trecutul acestui bărbat cu înfăţişare de boxer, în permanenţă păzit de gărzi de corp, ridică semne de întrebare.

- Un trecut dubios

Bun orator şi în permanenţă elegant, Aksionov pare mai mult să semene cu unul dintre "noii îmbogăţiţi" decât cu un funcţionar plictisitor, iar pentru locuitorii din Crimeea este o enigmă.

"Nu ştiu absolut nimic despre el. Am auzit vorbindu-se despre el pentru prima oară când a fost numit, la 27 februarie, în funcţia de şef al Guvernului", spune Lidia, angajată la o cafenea din centrul oraşului Simferopol, capitala republicii autonome ucraienene, aflată de facto sub control rus.

O reacţie asemănătoare are şi Volodimir, un inginer din regiune, care spune că ştie "doar că Aksionov era deputat" în Parlamentul local. "Dar susţin ceea ce face, pentru că este un om hotărât. Dacă ne vom da bătuţi, atunci liderii ucraineni ne vor înghiţi cu totul", adaugă bărbatul.

"Vom depăşi toate obstacolele şi vom restabili dreptatea istorică", a afirmat recent Aksionov, în faţa unei mulţimi de 10.000 de persoane agitând drapele ruseşti.

"Viitorul nostru este alături de Rusia", a adăugat el, iar manifestanţii i-au răspuns cu urale.

În acest context, Serghii Aksionov se pregăteşte să aducă în cadrul Rusiei republica autonomă "oferită" în 1954 Ucrainei de liderul sovietic Nikita Hruşciov, în urma referendumului prevăzut pentru duminică.

El a fost numit comandant suprem al "forţelor armate" din Crimeea, compuse din câteva sute de susţinători proruşi. De asemenea, el a anunţat că pregăteşte intrarea Crimeei în "zona rublei".

Născut în Republica Moldova la 29 noiembrie 1972, Serghii Aksionov a fost un influent om de afaceri la Simferopol, înainte de a intra în politică, în 2009.

Tuns scurt şi vorbind în public fără să folosească notiţe, Aksionov conduce, împreuna cu soţia sa, mai multe firme din domeniul imobiliar, turistic sau agroalimentar, potrivit informaţiilor publicate pe site-urile locale. El încearcă să ofere imaginea unui politician modern.

- "Marioneta" Moscovei

Centrul local de investigaţii jurnalistice afirmă că Aksionov a făcut primii paşi în politică activând în organizaţiile proruse, iar una dintre aceste mişcări s-a transformat în 2010 în partidul "Unitatea Rusă".

Deputatul ucrainean Ghennadi Moskal, care a condus Poliţia locală din peninsulă, afirmă că "este absolut clar că numirea lui Aksionov în Crimeea urmează un scenariu asemănător cu cel din Transnistria sau din Kosovo".

Moskal susţine, de asemenea, că tatăl lui Serghii Aksionov este unul dintre liderii comunităţii ruse din Republica Moldova.

În 2010, Aksionov a dat în judecată pentru calomnie un politician local, Mihailo Baharev, care l-a acuzat că a făcut parte din gruparea infracţională Seilem. El a pierdut procesul în apel.

Membru al Federaţiei locale de lupte greco-romane, Aksionov poartă tot timpul vestă antiglonţ la evenimentele publice. Autorităţile de la Kiev îl consideră "marioneta Moscovei".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici