- Home
- Externe
- HAVANA, (26.11.2016, 10:40)
- Olimpia Nicolae
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BIOGRAFIE: Fidel Castro, comandantul revoluţiei cubaneze - GALERIE FOTO
Fidel Castro, politician revoluţionar marxist-leninist, a condus Cuba ca prim-ministru în perioada 1959-1976, iar apoi ca preşedinte, din 1976 până în 2008.
Urmărește
7260 afișări
BIOGRAFIE: Fidel Castro, comandantul revoluţiei cubaneze
Fidel Castro s-a născut în apropierea oraşului cubanez Biran, la data de 13 august 1926. Acesta este fiul nelegitim al unui bogat proprietar de plantaţii de zahăr, Angel Castro y Argiz, şi una din slujnicele sale ce-i va deveni mai apoi soţie, Lina Ruz González, informează BBC News.
Castro a crescut la ferma tatălui său din estul statului cubanez, alături de muncitorii haitieni, unde a fost martor la inegalităţile vaste la care aceştia erau supuşi. La vârsta de opt ani, acesta este trimis la un internat în Santiago. Din cauza încăpăţânării sale, are numeroase dispute, atât cu colegii, cât şi cu profesorii. Este trimis mai departe la o şocală iezuită, unde rămâne impresionat de valorile personale de onoare şi curaj ale profesorilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În 1945, se înscrie la la Universitatea din Havana, unde studiează dreptul. Castro începe a studia politica şi este extrem de dezamăgit în momentul în care nu reuşeşte să devină preşedinte al federaţiei studenţilor, acesta câştigă în schimb atenţia publicului printr-un discurs carismatic prin care critică Guvernul cubanez din acea perioadă. În anul 1947, se alătură Partidului Ortodox, impresionat fiiind de mesajul de justiţie socială şi luptă împotriva corupţiei din partea liderui Chibas.
Castro se căsătoreşte cu Mirtha Diaz Balart de Nunez, o fostă colegă de facultate, fiica unui politician cubanez proeminent. Familia Mirthei dezaprobă politicile radicale ale lui Castro. Relaţiile dintre ci doi devin tot mai încordate însă, din cauza legăturilor apropiate dintre familia Mirthei şi Fulgencio Batista, fost preşedinte şi general militar de extremă-dreapta.
În anul 1952, Castro candidează independent la Congresul cubanez. Planurile sale de a urma o carieră politică sunt amânate pentru scurtă vreme, în urma unei lovituri de stat militare conduse de Batista. Noul regim este opresiv, iar Castro îşi pierde încrederea în democraţie şi adoptă calea revoluţiei armate. În anul 1952, Fidel împreună cu fratele său, Raul, au format o organizaţie revoluţionară ilegală şi au început pregătirea militară.
Galerie foto
În 1953, el conduce o insurecţie împotriva lui Batista. Aproximativ 140 de rebeli au atacat o garnizoană în Moncada, Santiago. Erau întrecuţi numeric şi au trebuit să se retragă. Mulţi dintre rebeli au fost executaţi, iar fraţii Castro au fost încarceraţi. Batista a transformat procesul fraţilor Castro într-un spectacol media, iar Fidel a profitat de aceasta pentru a ataca regimul în cadrul unui discurs. Deşi el a fost condamnat la 15 ani de închisoare, cuvintele sale au părtuns minţile oamenilor. În urma unui acord de amnistiţie, Batista îi eliberează pe disidenţii politici după numai 22 de luni de închisoare.
Fraţii Batista părăsesc Cuba pentru Mexic, unde îl vor întâlni pe tânărul doctor argentinian Ernesto Guevara. Fidel, Ghevara şi Raul, împreună cu 80 de alţi rebeli formează ”Mişcarea de la 26 iulie”. În 1956 aceştia se întorc în Cuba pentru a crea o revoluţie, însă sunt atacaţi prin surprindere de susţinătorii lui Batista şi sunt nevoiţi să se retragă în munţi. Aici, împreună cu fratele său şi Che Guevara începe o campanie armată. Tot mai mulţi oameni se alătură cauzei acestora din cauza sistemului corupt şi inegal. Castro preia controlul al multor oraşe cubaneze, iar în ianuarie 1959 este primit în capitala Havana precum un erou. Castro dirijează mass-media din Cuba şi judecă public foşti membri ai regimului Batista. El naţionalizează comerţul şi industria şi introduce sisteme de învăţământ şi de sănătate gratuite pentru poporul cubanez. În 1960, acesta preia fabricile şi plantaţiile deţinute de SUA, înfuriind Administraţia de la Washington care impune embargou. Castro semnează un tratat cu Uniunea Sovietică pentru a comercializa zahărul insular în schimbul petrolului.
Fidel Castro a reuşit să blocheze complotul CIA numit "Golful Porcilor" în anul 1961, evitând şi numeroase tentative de asasinat. Acesta continuă să primească susţinere economică din partea Uniunii Sovietice şi sponsorizează mişcări revoluţionare din America Latină şi Africa. Castro se considera un lider al persoanelor oprimate din întreaga lume.
Colapsul Uniunii Sovietice influenţează negativ economica cubaneză, Castro este forţat să improvizeze o cale de ieşire, în anul 2000, semnează un acord petrolier cu liderul Venezuelei Hugo Chavez.
În 2008, i-a predat puterea fratelui său, Raul Castro. Deşi retras din viaţa publică, Fidel Castro rămâne o sursă de inspiraţie pentru nucleul dur al Administraţiei socialiste de la Havana.
În decembrie 2014, Obama a anunţat normalizarea relaţiilor cu statul cubanez, după o perioadă de peste 50 de ani de ostilităţi. În iulie 2015, cele două state şi-au redeschis ambasadele, dar blocada a rămas în vigoare.
Fidel Castro a decedat vineri la ora 22.29" (sâmbătă, 5.29, ora României), el va rămâne cunoscut în istorie drept comandantul revoluţiei din Cuba.
Citeşte şi: EXPLOZIE de bucurie la Miami după moartea lui Fidel Castro. În Mica Havana oamenii au ieşit în stradă să sărbătorească - GALERIE FOTO, VIDEO
Citeşte şi: A murit Fidel Castro / Administraţia de la Havana declară nouă zile de doliu naţional / Funeraliile vor avea loc pe 4 decembrie - VIDEO
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: EXPLOZIE de bucurie la Miami după moartea lui Fidel Castro. În Mica Havana oamenii au ieşit în stradă să sărbătorească - GALERIE FOTO, VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe