BIOGRAFIE: Haidar al-Abadi, din exil la postul de premier al Irakului

Haidar al-Abadi, numit luni premier al Irakului, a trăit mai mulţi ani în exil, însă are o activitate îndelungată în Parlamentul irakian şi era considerat un apropiat al predecesorului său Nuri al-Maliki, până la desemnarea sa la conducerea Guvernului de la Bagdad, relatează AFP.

Urmărește
132 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Haidar al-Abadi, din exil la postul de premier al Irakului

BIOGRAFIE: Haidar al-Abadi, din exil la postul de premier al Irakului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ţara se află în mâinile dvs.", a declarat preşedintele Fuad Masum, după ce a acceptat nominalizarea lui Abadi de către alianţa şiită din Parlament, decizie denunţată de Nuri al-Maliki, care se consideră deposedat de cel de-al treilea mandat.

Anterior, Haidar al-Abadi a fost ministru al Comunicaţiilor în Guvernul interimar format după înlăturarea regimului lui Saddam Hussein, în 2003. El este membru al partidului Dawa, condus de Nuri al-Maliki.

"Până nu demult, era înlocuitor al lui Nuri al-Maliki (...). Nu am observat multe diferenţe între ei", consideră Kirk Sowell, editor al publicaţiei online Inside Iraqi Politics, cu sediul la Amman.

TITLURILE ZILEI

Născut în 1952, Abadi a fost ales în Parlamentul irakian în 2006, unde a condus, pe rând, comisia pentru Economie, Investiţii şi Reconstrucţie, iar ulterior comisia pentru Finanţe.

În iulie, el a fost ales vicepreşedinte al Parlamentului de la Bagdad.

"Haidar este o persoană foarte prietenoasă, foarte realistă", afirmă Zaid al-Ali, expert în drept şi autor al studiului "Lupta pentru viitorul Irakului". "Oamenii recunosc că este deschis. Nu se arată neîncrezători după ce au vorbit cu el şi nici nu sunt îngrijoraţi dacă au opinii diferite", a precizat el.

Asemenea premierului în exerciţiu Nuri al-Maliki şi altor politicieni importanţi de la Bagdad, Haidar al-Abadi a trăit mai mulţi ani în exil înainte de a reveni în Irak.

El a locuit o perioadă în Marea Britanie, unde a obţinut, în 1981, un doctorat în inginerie electrică şi electronică la Universitatea din Manchester. De altfel, s-a aflat în străinătate în cele mai importante momente din perioada conducerii lui Saddam Hussein.

Într-o biografie publicată pe site-ul său, Haidar al-Abadi afirmă că doi dintre fraţii săi au fost arestaţi de regimul dictatorului irakian la începutul anilor '80 şi executaţi pentru apartanenţa la partidul Dawa, care contesta regimul lui Saddam Hussein. De asemenea, un alt frate a fost arestat şi condamnat la zece ani de închisoare pentru aceleaşi acuzaţii.

În cazul în care va reuşi să formeze Guvernul în următoarele 30 de zile, Haidar al-Abadi se va confrunta cu o serie de provocări. Irakul este cuprins de corupţie la scară largă, iar autorităţile întâmpină probleme în asigurarea serviciilor de bază, printre care apă şi curent electric, în timp ce ţara este divizată în funcţie de apartenenţa etnică şi religioasă.

Cea mai mare provocare va fi însă restabilirea securităţii, în condiţiile în care insurgenţii islamişti controlează zone importante din cele cinci provincii irakiene. În plus, sute de persoane sunt ucise în fiecare lună în atacuri ale insurgenţilor.

Predecesorul său, Nuri al-Maliki, a încercat să rezolve problema violenţelor, care au luat amploare din aprilie 2013, cu ajutorul armatei, acceptând însă puţine concesii pentru oponenţii Guvernului, în special membrii minorităţii sunnite.

Fără să le întindă mâna sunniţilor şi să le acorde o participare importantă la viaţa politică şi în Guvern, viitorului premier irakian îi va fi foarte greu să ţină sub control violenţele care afectează Irakul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici