- Home
- Externe
- BUDAPESTA, (06.04.2014, 22:06)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BIOGRAFIE: Viktor Orban, un fost disident anticomunist care a acaparat scena politică a Ungariei
Viktor Orban, considerat de unii un autocrat iar de alţii un erou, reales duminică în fruntea Ungariei potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, şi-a condus ţara cu o mână de fier începând din 2010 şi a polarizat-o în jurul persoanei sale.
Urmărește
1003 afișări
BIOGRAFIE: Viktor Orban, un fost disident anticomunist care a acaparat scena politică a Ungariei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Orban, în vârstă de 50 de ani, şeful în exerciţiu al Guvernului conservator şi populist, acaparează scena politică a Ungariei, o fostă membră a blocului comunist care a aderat la Uniunea Europeană (UE) în 2004.
Niciun adversar - atât din interiorul partidului, cât şi din opoziţie - nu pare în măsură să-l detroneze pe "regele Viktor", titra recent revista austriacă Falter.
Orban, care are o anumită charismă şi care este scos în evidenţă de adversarii săi de stânga mai degrabă "anoşti", este în primul rând "un veritabil zoon politikon" care nu suportă nici înfrângerea şi nici să fie contestat, subliniază Laszlo Lengyel, un politolog de la Institutul pentru Cercetare Financiară şi Politică de la Budapesta.
TITLURILE ZILEI
-
-
ieri, 14:16
-
ieri, 19:26
-
ieri, 17:56
• Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
-
ieri, 21:29
-
ieri, 11:36
-
ieri, 15:03
• Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu în urma scandalului din Parlament
-
ieri, 19:05
• Franţa conectează un nou reactor nuclear la sistemul energetic al ţării după 25 de ani
-
ieri, 14:07
-
ieri, 22:59
• Avertizare: Carosabil umed pe drumurile din mai multe judeţe, risc de formare a poleiului
-
ieri, 13:25
-
-
ieri, 13:57
• MAE anunţă că nu există români pe lista victimelor atacului de la Magdeburg
-
ieri, 08:58
-
ieri, 08:35
• Există o rază de speranţă şi pentru 2025. Cum arată prognoza econmică pentru anul care vine
-
ieri, 15:24
• Primăria Sectorului 1 anunţă că Piaţa Matache, afectată de un incendiu, rămâne deschisă
Un fost disident liberal în timpul regimului comunist, el se face cunoscut după ce susţine un discurs ostil puterii, în Piaţa Eroilor, la Budapesta, la sfârşitul anilor '80, cu puţin timp înainte de prăbuşirea regimului.
El este unul dintre cei 37 de studenţi şi intelectuali care fondează Fidesz în 1988. Preia preşedinţia formaţiunii în 1993 şi îşi extinde controlul asupra partidului, împreună cu un cerc restrâns de prieteni, care se află în continuare alături de el.
- Puterea, Dumnezeu şi fotbalul
În ultimii patru ani, el a polarizat societatea mai mult ca niciodată de la prăbuşirea comunismului, reducând în mod drastic spaţiul de dezbatere. Cu ajutorul a peste 850 de legi adoptate fără dezbatere de către o majoritate de două treimi în Parlament, partidul său a preluat controlul asupra tuturor instituţiilor şi mecanismelor de echilibru din ţară, ca presa şi justiţia, dar şi asupra economiei, Băncii centrale şi chiar culturii.
Criticile UE şi Statelor Unite nu l-au împiedicat să-şi atingă scopurile, şi nici marile manifestaţii populare din 2011 şi 2012.
Fidesz şi-a însuşit simbolurile naţionale, iar oricine vorbeşte împotriva partidului este acuzat de trădarea ţării. În 2002, imediat după înfrângerea partidului său în alegerile legislative, a declarat "Naţiunea nu poate să fie în opoziţie!".
Un adevărat campion al valorilor creştine, el a ţinut să înscrie o referinţă la Dumnezeu în nou Constituţie ungurească.
Viktor Orban este cunoscut, de asemenea, pentru pasiunea sa faţă de fotbal, care s-a tradus în construirea de stadioane, în ultimii ani, inclusiv în orăşelul în care a crescut, Felcsut. Ungaria candidează pentru a găzduirea Campionatului European din 2020.
"Atunci când Ungaria pierde la fotbal nu se află într-o dispoziţie bună", a declarat soţia sa, Aniko Levai, mama celor cinci copii ai cuplului, într-un interviu recent. "Nu-i place să piardă", a confirmat ea. "Într-o zi, după ce a pierdut o întrecere la schi cu mine, s-a dus la organizatori să le ceară să acorde separat premiile pentru bărbaţi şi femei", a adăugat ea.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe