BIOGRAFIE: Willem-Alexander, "prinţul Pils", noul rege al Olandei

Prinţul Willem-Alexander, care va deveni marţi, la vârsta de 46 de ani, rege al Olandei, în urma abdicării mamei sale, regina Beatrix, a fost considerat în tinereţe drept o persoană destinsă, capabilă să preia coroana iar apoi să dobândească treptat legitimitate.

Urmărește
1784 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Willem-Alexander, "prinţul Pils", noul rege al Olandei

BIOGRAFIE: Willem-Alexander, "prinţul Pils", noul rege al Olandei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ţara a aclamat naşterea, la 27 aprilie 1967, a lui Willem-Alexander Claus George Ferdinand, prinţ al Olandei. Pentru prima dată după 1890, după o regentă şi trei regine, tronul va fi ocupat de un bărbat.

Căsătorit în 2002 cu argentinianca Maxima Zorreguieta, cu care a avut trei copii: prinţesa moştenitoare Catharina-Amalia, în vârstă de nouă ani, Alexia, şapte ani şi Ariane, şase ani. Tatălui Maximei, fost secretar de stat în perioada dictaturii argentiniene, nu i-a fost permis accesul la nunta fiicei sale şi nici nu va participa la întronarea lui Willem-Alexander.

Willem-Alexander a dovedit încă de la o vârstă fragedă că are o personalitate puternică. Suportând cu greu să fie mereu în lumina reflectoarelor, el a aruncat cu bulgări de zăpadă în jurnalişti în timpul vacanţelor în Austria şi, la vârsta de 11 ani, chiar a invitat presa olandeză să "dispară", deranjat de aparatele de fotografiat ale jurnaliştilor.

Tot la 11 ani, el şi fraţii săi se amuzau aruncând cu ajutorul unui elastic proiectile făcute din folie de aluminiu, în timpul unei defilări oficiale organizate de Ziua Reginei, sărbătoarea naţională a Olandei.

El a avut o adolescenţă dificilă, iar părinţii săi, regina Beatrix şi Prinţul Claus, l-au trimis să-şi termine studiile secundare în Ţara Galilor, la o şcoală privată. El are imaginea unui tânăr dezinvolt, care declară pe un ton glumeţ că ar fi gata să lase tronul fratelui său.

Willem-Alexander va fi supranumit "Prinţul Pils", o referire la cantităţile mari de bere pe care acesta le consuma în studenţie, în timpul studiilor în Istorie de la Universitatea din Leiden (vestul Olandei), pe care le-a început în 1987, imediat după încheierea stagiului militar în cadrul Marinei.

Potrivit fostului premier Ruud Lubbers, familia regală a ajuns chiar să se îndoiască de capacitatea lui Willem-Alexander de a ocupa tronul Olandei.

Cu toate acestea, odată studiile absolvite în 1993, el s-a pregătit să ocupe funcţia regală continuându-şi activitatea în cadrul diverselor corpuri ale armatei, ajungând chiar pilot de avioane de vânătoare şi călătorind în toată ţara.

Această transformare s-a petrecut treptat. Urmând paşii tatălui său, el a început să fie tot mai preocupat de problema apelor, efort care a culminat în 2006 prin numirea sa ca preşedinte al Consiliului Consultativ al ONU pentru ape.

În 1998 el a obţinut acordul Parlamentului de a deveni membru al Comitetului Internaţional Olimpic. Candidatura sa a divizat clasa politică, provocând controverse ca urmare a integrării sale în această instituţie afectată de numeroase scandaluri.

Din acel moment, prinţul a devenit pasionat de sport, practicând tenis, golf, navigaţie şi, bineînţeles, patinaj. În 1986 el a terminat o legendară cursă de patinaj, de 200 de kilometri lungime, în nordul Olandei.

Întâlnirea sa cu Maxima, în 1999, şi căsătoria din dragoste a acestora, care nu a putut fi împiedicată de refuzul impus tatălui ei de a participa la nuntă, l-au făcut popular. Potrivit soţiei sale, prinţul este "inteligent, tandru, puternic şi cu picioarele pe pământ".

El este considerat mai apropiat de oameni şi mai progresist decât mama sa.

Willem-Alexander a asigurat într-un interviu, difuzat înaintea întronării sale, că doreşte să fie un rege de secol XXI şi nu un "fetişist al protocolului".

În vederea întronării sale şi pentru a se dedica pe deplin funcţiei sale regale, el a renunţat la posturile pe care le ocupa în cadrul CIO şi mai ales în Consiliul Consultativ pentru ape.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici