- Home
- Externe
- BERLIN, (07.05.2015, 17:03)
- Ioana Bojan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BND îşi reduce colaborarea cu NSA, în urma scandalului de spionaj
Serviciile de informaţii germane (BND) au redus drastic colaborarea cu Agenţia de Securitate Naţională a Statelor Unite (NSA), în urma scandalului declanşat de dezvăluirile conform cărora BND a spionat oficiali europeni pentru NSA.
Urmărește
222 afișări
BND îşi reduce colaborarea cu NSA, în urma scandalului de spionaj (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit cotidianului Suddeutsche Zeitung şi posturilor publice de televiziune NDR şi WDR, de la începutul acestei săptămâni, BND nu mai colectează informaţii de pe Internet, pe care le transmitea până acum NSA, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.
Conform acestor informaţii, BND a cerut Statelor Unite, cu acordul Cancelariei Federale, ca orice informaţie transmisă germanilor, cu referire la persoane sau instituţii, să fie însoţită de o motivaţie clară a monitorizării. Această solicitare vine ca urmare a dezvăluirilor conform cărora BND a ajutat serviciile secrete americane, timp de mai mulţi ani, să obţină informaţii despre oameni de afaceri şi politicieni europeni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
Un cablu electric submarin care leagă Estonia şi Finlanda s-a defectat. Nu este exclus un sabotaj
-
Vineri va avea loc prima audiere în cazul preşedintelui sud-coreean Yoon Suk Yeol, pus sub acuzare de parlament
-
Constanţa: Elicea eolienei s-a prăbuşit în curtea căminului de bătrâni
Odată cu stoparea monitorizării activităţilor pe Internet, la sediul din Bad Aibling, din landul Bavaria, unde lucrează în prezent 120 de angajaţi, plus tehnicieni NSA, s-ar mai monitoriza numai comunicarea prin fax şi convorbirile telefonice. Spre deosebire de urmărirea pe Internet, NSA a fost obligată până acum să motiveze aceste monitorizări.
Conform altor informaţii din presă, Guvernul german şi cel american lucrează la reformarea colaborării între serviciile lor secrete.
După demascarea unui spion american vara trecută, şeful de cabinet al Cancelariei Federale, Peter Altmaier (CDU), ar fi discutat pe larg despre acest subiect cu şeful staff-ului de la Casa Albă, Denis McDonough, transmite cotidianul Reinische Post, citând surse apropiate Guvernului german. Colaborarea ar urma să fie reformată în următoarele luni.
Conform informaţiilor apărute în presă, NSA a făcut ani la rând solicitări colegilor de la BND, cu privire la anumiţi termeni de căutare, supranumiţi "selectori". Concret, este vorba, printre altele, despre numere de mobil sau adrese IP care au fost introduse de BND pentru monitorizare în diferite regiuni din lume.
Cotidianul Bild scrie, citând surse apropiate serviciilor secrete, că Guvernul german aşteapă un răspuns de la serviciile secrete americane, la întrebarea dacă listele cu aceste cuvinte cheie pot fi transmise Comisiei Parlamentare de Control din Bundestag.
Articolul din Bild a atras atenţia asupra faptului că schimbul de informaţii între NSA şi BND la Bad Aibling se bazează pe o convenţie din 28 aprilie 2002. Aceasta a fost semnată cu acordul fostului vice-cancelar şi actual ministru de externe, Frank Walter Steinmeier (SPD). Convenţia este condiţionată, la rândul ei, de regulile acordului de confidenţialitate, document semnat de BND şi serviciile americane în 1968. Conform acestuia, nici una dintre cele două părţi nu are voie să facă public niciun material confidenţial fără acordul partenerului.
Cotidianul Die Welt scrie că această poveste a captat şi atenţia contraspionajului. Divizia 4 a Serviciilor Germane de Securitate Internă a cerut BND lista cuvintelor cheie introduse de NSA, susţine publicaţia, citând surse apropiate serviciilor de informaţii. Scopul ar fi să se afle dacă cetăţeni germani, instituţii sau concerne s-au aflat în vizorul NSA.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump ar dori expansiunea SUA: Canada, Groenlanda și Canalul Panama se află în vizorul președintelui american
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Partidul Social-Democrat şi opoziţia intensifică presiunile asupra lui Merkel în scandalul BND-NSA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Autoritățile raportează 29 de supraviețuitori și 38 de morți în urma prăbușirii unui avion în Kazahstan
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe