- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (10.07.2018, 09:09)
- Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BNR: Administraţia publică are creanţe mai mici şi datorii mai mari, colectarea de taxe a scăzut
Creanţele financiare - sumele de încasat - ale sectorului Administraţii Publice au scăzut, ca pondere în PIB, în trimestrul I 2018, în timp ce titlurile de natura datoriilor au crescut, „pe fondul unei colectări mai reduse de taxe şi impozite”, reiese din datele Băncii Naţionale a României - BNR.
Urmărește
767 afișări
BNR: Administraţia publică are creanţe mai mici şi datorii mai mari, colectarea de taxe a scăzut
„Creanţele financiare ale sectorului Administraţii Publice (n.n.- care înglobează administraţia centrală şi administraţiile locale), exprimate ca pondere în Produsul Intern Brut, au scăzut cu 3,4 puncte procentuale, ajungând la valoarea de 21,2%. Deţinerile de acţiuni şi alte participaţii ale statului s-au diminuat cu 1,2 puncte procentuale, ajungând la nivelul de 8,2% din PIB”, arată un raport al BNR.
De asemenea, „depozitele şi numerarul administraţiei publice au scăzut cu 1,9 puncte procentuale, până la 6% din PIB, pe seama plăţilor de rate şi dobânzi în contul datoriei publice şi a cheltuielilor curente, iar poziţia alte conturi de primit a scăzut cu 0,3 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 6,2% din PIB, în principal pe fondul unei colectări mai reduse de taxe şi impozite”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
De cealaltă parte, angajamentele financiare ale sectorului Administraţii publice au scăzut ca pondere în produsul intern brut, atingând un nivel de 42%, faţă de 43,8% din PIB. „Titlurile de natura datoriei, în lei şi valută, au crescut, ca pondere în PIB, cu 0,1 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 27,6% din PIB”, arată datele BNR.
În conformitate cu strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale, care are în vedere îmbunătăţirea scadenţei medii a titlurilor de valoare emise de administraţia publică, „în perioada analizată a scăzut ponderea titlurilor de stat cu scadenţă originală până într-un an, în favoarea titlurilor de stat pe termen lung”, menţionează banca centrală.
Potrivit BNR, alte conturi de plătit au crescut cu 0,1 puncte procentuale, până la 8% din PIB. Iar „creditele atrase au scăzut cu 1,9 puncte procentuale, reprezentând 5,7% din PIB la finele trimestrului I 2018, pe fondul rambursărilor efectuate atât pentru intern, cât şi pentru extern”.
Per ansamblu, sectorul Administraţii Publice a înregistrat un necesar de finanţare de 0,9% din PIB în trimestrul I 2018, după ce fusese de 0,5% din PIB în trimestrul I 2017.
Subsectorul Administraţia Centrală a avut un necesar de finanţare, în trimestrul I 2018, de 1,3% din PIB, după ce în trimestrul I 2017 fusese de 1% din PIB. Iar subsectorul Administraţiile Locale a înregistrat o capacitate de finanţare în trimestrul I 2018 de 0,3% din PIB, după de în trimestrul I 2017 această capacitate fusese de 0,5% din PIB.
Potrivit băncii centrale, subsectorul Administraţiile de Securitate Socială a înregistrat o capacitate de finanţare atât în trimestrul I 2018, cât şi în trimestrul I 2017, de 0,1% din PIB.
Autorii raportului precizează că valorile produsului intern brut luate în calculul ponderilor sunt 858,33 miliarde de lei pentru 2017 (sursa Institutul Naţional de Statistică) şi 929,95 miliarde de lei pentru 2018 (sursa Comisia Naţională de Prognoză).
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe