- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bomba care poate lovi orice ţintă din lume într-o oră. Cum va fi folosită?
Forţele terestre americane au efectuat joi cu succes primul test al unei bombe hipersonice mobile care va conferi Statelor Unite capacitatea de a lovi ţinte de oriunde din lume în decurs de o oră, a anunţat Pentagonul.
Avionul hipersonic Falcon HTV-2
Lansat de o rachetă la Hawaii la ora 11.30 GMT (13.30 ora României), dispozitivul a planat în straturile superioare ale atmosferei, deasupra Pacificului, "cu o viteză supersonică", după care a ajuns pe atolul Kwajalein din insulele Marshall, a anunţat Pentagonul într-un comunicat.
În accepţiunea comunităţii ştiinţifice o viteză hipersonică este superioară celei de Mach 5 (de cinci ori viteza sunetului, respectiv peste 6.000 de kilometri pe oră).
Kwajalein este situat la aproximativ 4.000 de kilometri sud-vest de Hawaii. Pentagonul nu a precizat cu ce viteză se deplasa dispozitivul, care, spre deosebire de o rachetă, este manevrabil.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Obiectivul acestui prim test este acumularea unor date despre zborurile hipersonice, în special în materie de "navigare, ghidare, control şi protecţie termică", a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonel Melinda Morgan.
Acest proiect, numit Armă hipersonică avansată (AHW - "Advanced Hypersonic Weapon"), este o componentă a programului de "atac mondial rapid" destinat furnizării armatei americane a mijloacelor de atacare a unor ţinte aflate la capătul celălalt al lumii cu arme convenţionale, în decurs de o oră.
Pentagonul a prevăzut un buget de 239,9 milioane de dolari în 2011 pentru acest program, dintre care 69 de milioane pentru bomba testată joi.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.